Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kluski śląskie

2.0
(4)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka pszenna 8 łyżek
ziemniaki 1 kg
jajko 2 sztuki
sól do smaku
olej 1 łyżka

Porada

Podawać z sosem i surówką.

Przepis i sposób przygotowania na: Kluski śląskie

Kroki postępowania

1
Ziemniaki obrać, umyć. W garnku zagotować osoloną wodę. Ugotować w niej ziemniaki. Gotowe ubić. Odstawić do wystygnięcia.
Krok 1 - Kluski śląskie foto
2
Do ziemniaków dodać jajka, mąkę i sól.
Krok 2 - Kluski śląskie foto
3
Wszystko wyrobić na gładką masę.
Krok 3 - Kluski śląskie foto
4
Z masy formować spłaszczone kulki z wgłębieniem w środku.
Krok 4 - Kluski śląskie foto
5
W garnku zagotować wodę z dodatkiem oleju. Kluski wkładać do gotującej się wody. Po wypłynięciu klusek gotować jeszcze 1 - 2 min. Następnie odcedzić i przełożyć na talerz. Gotowe!
Krok 5 - Kluski śląskie foto

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Aleksandra/Olcia 29.07.2015 18:50
jak śląskie to ze skrobią ziemniaczaną i bez jaj
Adamorek 02.12.2014 19:47
jak u mamy
Wafelek2601 02.12.2014 18:53
Bardzo dobre
AgaS10 02.12.2014 18:44
nasze ulubione danie:)
w mojej kuchni 02.12.2014 16:05
smaczne te kluski z sosem

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak