Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kluski śląskie

2.0
(3)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

ziemniaki ugotowane 1 kg
mąka ziemniaczana 1/4 części

Przepis i sposób przygotowania na: Kluski śląskie

Kroki postępowania

1
Ziemniaki ugotowane przecisnąć przez praskę. Wyrównać powierzchnię. Z uformowanej masy ziemniaczanej wyjąć 1/4 ziemniaków i w to miejsce wsypać tyle mąki ziemniaczanej, ile było ziemniaków.
Krok 1 - Kluski śląskie foto
2
Następnie z powrotem włożyć wyjętą wcześniej część ziemniaków i zagnieść ciasto.
Krok 2 - Kluski śląskie foto
3
Z wyrobionego ciasta lepić kulki dowolnej wielkości. W każdej z nich kciukiem zrobić wgłębienie.
Krok 3 - Kluski śląskie foto
4
W garnku zagotować wodę z solą. Do gotującej się wody wrzucić kluski. Gotować około 2 - 3 minuty od momentu wypłynięcia klusek na powierzchnię wody. Można podawać z sosem mięsnym.
Krok 4 - Kluski śląskie foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Jodaj 13.06.2014 07:13
uwielbiam je :)
Laila2786 01.04.2014 11:29
śląskie najlepsze
dodi 27.03.2014 10:25
wszyscy lubimy!!!!
Wafelek2601 28.02.2014 16:44
bardzo dobre
Motorek 13.02.2014 16:33
uwielbiam takie kluchy
Marlenka.S 11.02.2014 16:41
uwielbiam, pyszności
bogusia19 11.02.2014 14:25
pyszne na obiad
Aleksandra/Olcia 11.02.2014 09:48
mniam mniam

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak