Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kluski kopytkowo-otrębowe z kolorkiem

Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

purée ziemniaczane 3/4 szklanki
otręby żytnie 3 łyżki + do podsypywania
mąka ziemniaczana 2 łyżki
sól do smaku 1 szczypta
natka pietruszki 3 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: Kluski kopytkowo-otrębowe z kolorkiem

Kroki postępowania

1
Rozgnieść dobrze puree by nie było grudek ( można przetrzeć przez praskę do ziemniaków. Posolić 1/4 łyżeczki soli.
Krok 1 - Kluski kopytkowo-otrębowe z kolorkiem foto
2
Dodać otręby, mąkę . Wymieszać.
Krok 2 - Kluski kopytkowo-otrębowe z kolorkiem foto
3
Marchew drobno pokroić ( tak samo natkę pietruszki). Dodać marchew i natkę do masy ziemniaczanej i delikatnie wszystko wyrobić.
Krok 3 - Kluski kopytkowo-otrębowe z kolorkiem foto
4
Blat posypać otrębami . Z masy ziemniaczanej formować wałeczki jak na kopytka i kroić kluski.
Krok 4 - Kluski kopytkowo-otrębowe z kolorkiem foto
5
Gotować w osolonym wrzątku 3 minuty od wypłynięcia ( na małym gazie).
Krok 5 - Kluski kopytkowo-otrębowe z kolorkiem foto
6
Wyławiać łyżka cedzakową.
Krok 6 - Kluski kopytkowo-otrębowe z kolorkiem foto
7
Podawać do mięs w sosach lub jako samodzielne danie podsmażone na odrobinie masła z zarumienioną bułka tartą lub w wersji wegetariańskiej np. na odrobinie oleju potem polane pesto i posypane orzeszkami.
Krok 7 - Kluski kopytkowo-otrębowe z kolorkiem foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Katarzyna/kate1980 19.05.2013 19:52
świetny przepis
teresa18 19.05.2013 07:51
rewelacyjne
Magda24 18.05.2013 21:51
jakie smaczne kluchy
eMMe 18.05.2013 19:21
Super kluski na obiad:)
Megg 18.05.2013 17:34
na pewno są bardzo smaczne

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak