Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Klopsiki z indyka w sosie paprykowo-pomidorowym

2.0
(7)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Pulpeciki

mięso gulaszowe z indyka 400 g
papryka czerwona 1/4 szt
natka pietruszki 1/2 pęczka
kajzerka 1 szt
cebula 1 szt
czosnek ząbki 3 szt
jajko 1 szt
Sól czosnkowa jodowana Prymat
Pieprz czarny mielony Prymat
Papryka słodka mielona Prymat
Papryka ostra mielona Prymat
mąka pszenna 2 łyżki
oliwa 5 łyżek

Na sos

papryka czerwona 3/4 szt
pomidorki koktajlowe 20 szt
pomidory suszone Smak 3 szt
cebula 1 szt
Sól ziołowa jodowana Prymat
Pieprz kolorowy Prymat w młynku
cukier
Zioła prowansalskie suszone Prymat
przecier pomidorowy 1 łyżka

Porada

Jeżeli chcemy "zaostrzyć" danie dodajmy do sosu świeżą papryczke chilli

Przepis i sposób przygotowania na: Klopsiki z indyka w sosie paprykowo-pomidorowym

1.
Mięso z indyka zmielić, dodać namoczoną w wodzie bułkę. Cebulę, paprykę, natkę i czosnek posiekać i dodać do mięsa. Dodać jeszcze jajko, doprawić i wyrobić na gładką masę.
2.
Klopsiki obtaczać w mące i podsmażać na patelni partiami ze wszystkich stron. Podsmażone klopsiki zdjąć z ognia.
3.
Paprykę, cebule i pomidory pokroić i podsmażyć na patelni, następnie dodać ok 500 ml zimnej wody, koncentrat pomidorowy i przyprawy. Do sosu dodać klopsiki i jeszcze przez ok 10 min.dusić. Podawać z ryżem, kuskusem lub makaronem Smacznego!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Babeczka35 17.09.2016 07:55
Smaczne danie.
IKrakowianka 16.09.2016 20:59
super klopsiki
Aleksandra/Olcia 16.09.2016 19:15
mniam mniam

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak