klopsiki mięsno rybne w zalewie octowej

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

SKŁADNIKI GŁÓWNE

  • filety rybne

    500 gram
  • łopatka bez kości

    500 gram
  • jajko

    2 szt
  • Bułka tarta klasyczna Prymat

    1 garść
  • sól

    do smaku
  • pieprz

    do smaku
  • czosnek

    4 ząbki

zalewa

  • Wywar:

    4 szklanki
  • ocet 10 %

    1 szklanka
  • cukier

    1/2 szklanka
  • sól

    1 łyżka
  • pieprz

    6 ziarenek
  • marchew

    1 szt
  • ziele angielskie

    4 szt
  • Liść laurowy suszony Prymat

    2 szt
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Mięso ryby zmieliłam dwa razy na sitku o bardzo małych oczkach ( takich jak na pasztet ), łopatkę na tradycyjnych. Dodałam jajka, garść bułki tartej. Do smaku doprawiłam solą, pieprzem, wegetą i świeżym czosnkiem ( 3 ząbki, przeciśnięte przez praskę).
Wodę zagotowałam z solą , liściem laurowym, pieprzem, zielem angielskim i marchewką obraną, pokrojoną w plastry. Gotowałam około 15 minut.
Z masy mięsno - rybnej uformowałam klopsiki, wkładałam do wrzątku, gotowałam na wolnym ogniu około 15 minut. Przełożyłam do słoiczków.
Do osobnego garnka odlałam 4 szklanki wywaru z gotowania klopsików, dodałam cukier, ocet ( ewentualnie sól gdyby okazało się że wywar od gotowania klopsików był za mało słony ), zagotowałam.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat