Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kleftiko

2.0
(3)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

jagnięcina 800 gram
ser feta 4 plastry
ziemniaki 4 duże
cebula 2 sztuki
marchewka 3 sztuki
fasolka szparagowa 1 garść
pomidor 1 duży
sok z cytryny 2 łyżki
wino białe wytrawne 50 ml
oliwa 4 łyżki
przyprawa do kuchni greckiej 1 opakowanie

Porada

Kleftiko można piec również w pergaminie.

Przepis i sposób przygotowania na: Kleftiko

1. Mięso pokroić w grubą kostkę. Dodać przyprawę, wino, sok z cytryny, oliwę i dokładnie wymieszać. Odstawić w chłodne miejsce (najlepiej na noc).
2. Cebulę, ziemniaki i marchewkę pokroić w grubą kostkę i wymieszać razem z fasolką.
3. Rękaw do pieczenia uciąć tak, aby powstało 5 pojedynczych kwadratów, na środek każdego kwadratu nakładać kolejno mięso, warzywa, plasterek pomidora i posypać pokruszonym serem feta.
4. Każdą porcję związać jak sakiewkę. Piec około 1,5 godziny w temp. 180 stopni C.

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Kasiaaa 22.04.2015 16:25
Polecam :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak