Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Klasyczna ryba po grecku

3.0
(16)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

filet z dowolnej ryby 3 sztuki
marchewka 1 duża sztuka
pietruszka 1 sztuka
seler 1/2 małej sztuki
oliwa do smażenia
sól do smaku
koncentrat pomidorowy 3 czubate łyżeczki
cukier do smaku
Liść laurowy suszony Prymat 2 listki
cebula 1 duża sztuka

Przepis i sposób przygotowania na: Klasyczna ryba po grecku

Kroki postępowania

1
Filety z dowolnej ryby obsmażamy na oliwie z obu stron, doprawiamy lekko solą. Następnie przekładamy na talerz, żeby ociekła z nadmiaru tłuszczu.
Krok 1 - Klasyczna ryba po grecku foto
2
Marchewkę, pietruszkę i seler obieramy, myjemy i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Cebulę kroimy w pół talarki. Wszystkie warzywa podsmażamy na oliwie, a następnie dolewamy wodę i dusimy do miękkości.
Krok 2 - Klasyczna ryba po grecku foto
3
Na koniec dodajemy koncentrat, ziele angielskie, liść laurowy. Doprawiamy solą, pieprzem i cukrem do smaku. Masa warzywna nie może być zbyt gęsta, czasem trzeba dolać jeszcze trochę wody.
Krok 3 - Klasyczna ryba po grecku foto
4
Do naczynia układamy warstwę masy warzywnej i filety z ryby, i tak do wykorzystania składników.
Krok 4 - Klasyczna ryba po grecku foto
5
Na samej górze musi być warstwa warzyw. Naszą rybę po grecku dekorujemy pietruszką. Można podawać od razu, ale najlepiej smakuje po dwóch dniach, schłodzona w lodówce. Świetna odmiana dla kanapek, w ramach kolacji.
Krok 5 - Klasyczna ryba po grecku foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

alaaa 04.12.2013 20:23
klasyczne dania czasami najlepsze, rybka pyszna
RenataZ-et 18.02.2013 20:56
Uwielbiam tak podaną rybkę
Łucja 08.02.2013 21:08
pycha :)
gosia56 13.01.2013 14:23
tez dodaję zawsze por pycha
Konczi 13.01.2013 06:24
u mnie nie dodaje sie pora ale wypróbuję taka kombinację :)
Poison1988 12.01.2013 11:02
za każdym razem jak czytam to dostaje olśnienia, że klasyczna chyba jest bez pora... u mnie zawsze się dodaje, jest wtedy mnie słodka i bardziej ostra :) Tak czy inaczej uwielbiam każdą rybę po grecku :D pycha!
Botwinka 12.01.2013 09:54
uwielbiam rybę po grecku
PIOTR11 12.01.2013 09:00
apetyczna,klasyka zawsze górą
jasiek 12.01.2013 08:59
ja robię bez cebuką i z marchewka krojoną w kostkę
ONY_za_kare 12.01.2013 08:54
mmmmm....pycha
Cukiereczek13 12.01.2013 08:38
uwielbiam :)
adelajda 12.01.2013 08:20
lubię rybki tak zrobione !
Konczi 12.01.2013 07:36
klasyka zawsze na pierwszym miejscu, smaczne :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak