Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ketchup łagodny - pyszny

5.0
(25)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

pomidory polne 6 kg
marchewka 2 sztuki
seler średnia 1/2 sztuki
jabłka 4 sztuki
cukier 2 łyzki
ocet 10 % 2 łyżki
cebula 3 sztuki
czosnek 4 ząbki
olej rzepakowy 2 łyżki
Liść laurowy suszony Prymat 2 sztuki
Gorczyca biała cała Prymat 1 łyżka
ziele angielskie 10 ziaren
sól 1 do smaku

Przepis i sposób przygotowania na: Ketchup łagodny - pyszny

Kroki postępowania

1
Pomidory myje, następnie sparzam i obieram skórkę. Wykrawam ogonki. Marchew, seler, jabłka obieram, ścieram na tarce jarzynowej oczka średnie.
Krok 1 - Ketchup łagodny - pyszny foto
2
Cebulę kroję drobno, czosnek obieram i przeciskam przez praskę. W brytfannie na oleju, przesmażam lekko warzywa wymienione wyżej. Uważać żeby nie przypalić, mają się lekko zeszklić. Dodaję pokrojone pomidory, gorczycę, liść laurowy, sól, ocet, cukier, smażę na wolnym ogniu 5-6 godzin. Ja przesmażałam dwa dni. Następnie wyjęłam liście laurowe i ziarenka ziela i całość zmiksowałam blenderem i przecedziłam przez gęste sito. Masę przełożyłam do mniejszego garnka bo po wysmażeniu zostało objętościowo jej mniej. Dalej smażyłam na wolnym ogniu przez następnych kilka godzin, do momentu uzyskania konsystencji gęstej.
Krok 2 - Ketchup łagodny - pyszny foto
3
Przelewam do wyparzonych słoiczków, zakręcam i gotuję w garnku z wodą wypełnionym do połowy słoików Gotuję 5 minut od zagotowania
Krok 3 - Ketchup łagodny - pyszny foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Alex_M 18.09.2013 19:21
jak dla mnie - rewelacja :)
ONY_za_kare 16.09.2013 16:54
fantastyczny!
Łucja 14.09.2013 23:10
przepyszny :) wiem bo już sobie zrobiłam z Twojego przepisu :D
Barbara13 12.09.2013 21:46
Pięknie się prezentuje i zapewne jest pyszny,muszę zrobić taki :)
mysza75 12.09.2013 18:36
Mysiunia ketchup po otwarciu może stać kilka dni, u mnie jest zjedzony bo jest tak dobry że smaruję sobie wędlinę chlebem, i wyjadam ze słoika.Radzę kłaść w małe słoiki :-)
izapozdro 12.09.2013 18:08
długo już nie robiłam "swojskiego" ketchupu :) może ten przepis mnie natchnie :)
sylwia_mc 12.09.2013 16:11
Świetny, szkoda że zabrakło mi już słoiczków. Ale dodaje do mojej księgi
Cranberry 12.09.2013 15:55
pyszny bo domowy :)
Konczi 12.09.2013 15:25
super przepisik :)
joanna__s 12.09.2013 15:21
Domowy ketchup jest najlepszy.
Mysiunia 12.09.2013 14:50
ketchup na pewno pyszny! :) zastanawiam się tylko jak długo taki ketchup można trzymać po otwarciu aby był dobry?
Ania321 12.09.2013 14:50
Ketchup wygląda bardzo apetycznie, przepiękne zdjęcia :)
Kolorowa 12.09.2013 14:42
Śliczna kompozycja, na pewno smaczny ketchup ;)
Jadwiga/Jaga85 12.09.2013 13:53
Piękne zdjęcie, piękne kolorki, pyszny ketchup
Olga_SK 12.09.2013 13:40
Piękne kolory na zdjęciu :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak