Składniki
kostka
kg
g
gramów
mała łyż.
gniazd
gniazda
dużej łyż.
duża łyż.
ml
mała puszka
łyżeczka
łyżka
szklanka
-
mąka pszenna
500 gramów -
cukier drobny
300 gramów -
jajko
10 sztuk -
masło
200 gramów -
Cukier z wanilią do ciast i deserów Prymat
1 opakowanie -
proszek do pieczenia
2 łyżeczki -
bakalie
500 gramów
Przepis i sposób przygotowania Keks wielkanocny
To jest przepis na keks wielkanocny z dużą ilością bakalii. Z tych proporcji wychodzą dwie keksówki ciasta. Ciasto jest zwarte, pachnie wanilią, masłem i bakaliami. Najlepiej dodaj mieszankę keksową, która zawiera suszone owoce i orzechy.
Będziesz potrzebować 2 foremki keksowe.
Ciasto:
1. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia. Masło utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym. Żółtka oddzielić od białek i z białek ubić sztywną pianę.
2. Kiedy masło z cukrem zacznie nabierać gładkości, dodawać po łyżce piany, mąki i jednym żółtku. Tak na przemian nie przerywając ucierania.
3. Bakalie drobno posiekać. Można dobrać sobie te, które najbardziej lubimy, ale można użyć mieszanki keksowej. Ja tutaj dodałam mieszankę keksową 400 g i 100 g posiekanych orzechów włoskich.
4. Bakalie połączyć z ciastem.
5. Dwie podłużne foremki posmarować masłem i wysypać mąką.
Wlać przygotowane ciasto i piec w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni 50 minut
Keks to rodzaj ciasta, które pieczemy najczęściej na święta wielkanocne. Obok babki, mazurka i sernika, to jedno z najpopularniejszych ciast wielkanocnych.
Komentarze (8)