Keks wielkanocny

Keks wielkanocny

Czas przygotowania:
powyżej 1h

Ilość porcji:
5+

Przepis na pyszny, pełen bakalii, keks wielkanocny. To tradycyjne ciasto, które swoim smakiem wzbogaca menu wielkanocne.

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

gniazd

gniazda

dużej łyż.

duża łyż.

ml

mała puszka

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mąka pszenna

    500 gramów
  • cukier drobny

    300 gramów
  • jajko

    10 sztuk
  • masło

    200 gramów
  • Cukier z wanilią do ciast i deserów Prymat

    1 opakowanie
  • proszek do pieczenia

    2 łyżeczki
  • bakalie

    500 gramów
Wyślij składniki na:

Przepis i sposób przygotowania Keks wielkanocny

To jest przepis na keks wielkanocny z dużą ilością bakalii. Z tych proporcji wychodzą dwie keksówki ciasta. Ciasto jest zwarte, pachnie wanilią, masłem i bakaliami. Najlepiej dodaj mieszankę keksową, która zawiera suszone owoce i orzechy.

Będziesz potrzebować 2 foremki keksowe.

Ciasto:

1. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia. Masło utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym. Żółtka oddzielić od białek i z białek ubić sztywną pianę.

2. Kiedy masło z cukrem zacznie nabierać gładkości, dodawać po łyżce piany, mąki i jednym żółtku. Tak na przemian nie przerywając ucierania.

3. Bakalie drobno posiekać. Można dobrać sobie te, które najbardziej lubimy, ale można użyć mieszanki keksowej. Ja tutaj dodałam mieszankę keksową 400 g i 100 g posiekanych orzechów włoskich.

4. Bakalie połączyć z ciastem.

5. Dwie podłużne foremki posmarować masłem i wysypać mąką.
Wlać przygotowane ciasto i piec w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni 50 minut 

Keks to rodzaj ciasta, które pieczemy najczęściej na święta wielkanocne. Obok babki, mazurka i sernika, to jedno z najpopularniejszych ciast wielkanocnych. 

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (8)

gusia1000 09.03.2014 01:17
Głos oddany.
anemon 08.03.2014 07:10
Lubię keksy z dużą ilością bakalii.
Kejti 28.02.2014 23:41
Blaszki 10 X 30.
28.02.2014 22:07
proporcje na jakiej wielkości blaszki?
adelajda 28.02.2014 20:41
Świętami zapachniało :)
cukiereczek 28.02.2014 18:55
z dużą ilości bakali Lubię to
sasanka 28.02.2014 18:30
Trzeba wypróbować na Wielkanoc :)
malaczarna23 28.02.2014 18:29
pyszny keksik

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat