Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Keks orzechowy

4.0
(6)
Czas
Czas: powyżej 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Bardzo smaczny i wilgotny keks z dodatkiem orzechów włoskich, idealny do popołudniowej kawy. Polecam również upiec go na święta!

Składniki:

Lista składników

mąka pszenna 1,5 szklanki
cukier 3/4 szklanki
cukier waniliowy 2 łyżki
masło 125 gramów
jajko 4 sztuki
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
orzechy włoskie 100 gramów

Dodatkowo

polewa czekoladowa 100 gram
orzechy włoskie do posypania

Przepis i sposób przygotowania na: Keks orzechowy

Wilgotny, smaczny keks z orzechami poleca się na uroczyste przyjęcia, wyjątkowe okazje i święta. Zawsze się udaje i smakuje idealnie. Nie jest czasochłonny. 

Masło przekładamy do rondla, rozpuszczamy i studzimy. Żółtka ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym, ucierając dodajemy mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia, wlewamy ostudzone masło i miksujemy i posiekane orzechy.

Na końcu dodajemy ubitą z białek pianę, delikatnie mieszamy, masę przekładamy do foremki.

Wstawiamy do piekarnika i pieczemy przez 50 minut w temperaturze 180 stopni.

Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej, polewamy nią ostudzony keks, wierzch posypujemy posiekanymi orzechami.

Keks z orzechami to propozycja dla fanów keksów i orzechów. 

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

krystyna330 03.01.2017 21:06
Świetny przepis:)
iziona 02.01.2017 17:28
Boski i te orzeszki na wierzchu :)
Ada-Gaba 02.01.2017 15:34
bardzo pyszny
Franciszek 01.01.2017 19:44
dobre do kawy
wwwiolka 01.01.2017 19:40
Bardzo fajny przepis.
jan_mag 01.01.2017 17:18
Klasyka najlepsza
Renataj 01.01.2017 17:04
Bardzo apetycznie się prezentuje:)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak