Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Keks najeżony bakaliami

3.0
(17)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

jajko 5 sztuka
mąka 300 gram
cukier puder 175 gram
masło 250 gram
proszek do pieczenia 1 1/2 łyżeczka
Soda oczyszczona Prymat 1/2 łyżeczka
aromat rumowy 1/2 łyżeczka
skórka z cytryny 1 łyżeczka
cukier puder 1 szklanka
woda 1 łyżka
sok z cytryny 1 łyżka
bakalie

Przepis i sposób przygotowania na: Keks najeżony bakaliami

Kroki postępowania

1
Bakalie obtoczyć w łyżce mąki.
Krok 1 - Keks najeżony bakaliami foto
2
Mąkę przesiać z proszkiem i sodą. Miękkie masło utrzeć na puch z cukrem pudrem. Dodawać po jednym jajku ciągle miksując. Kiedy masa będzie jednolita dodawać aromat i po łyżce mąki.
Krok 2 - Keks najeżony bakaliami foto
3
Do gotowego ciasta dodać (posiekane wcześniej) bakalie i delikatnie wymieszać.
Krok 3 - Keks najeżony bakaliami foto
4
Ciasto przelać do keksówki (30 cm) wysmarowanej masłem i wysypanej bułką. Keksa piec w 180 stopniach przez około 70 minut, do suchego patyczka. Cukier puder utrzeć z sokiem z cytryny i wodą. Jeśli jest za rzadki dodać więcej cukru pudru. Wystudzone ciasto polać lukrem i udekorować bakaliami. Smacznego!
Krok 4 - Keks najeżony bakaliami foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Adamorek 23.04.2014 00:43
super keks
EmciaPichci 16.02.2014 19:45
mmmm pyszności :)
goofy9 20.05.2013 22:37
dużo bakali, cudownie
edi 07.04.2013 13:57
uwielbiam keksa
tessinka 30.11.2012 22:01
mniam mniam :)
Miki 30.11.2012 21:44
super
ilka_86 30.11.2012 21:25
pyszności
KasiaK90 30.11.2012 20:41
ale bym zjadła kawałeczek:)
bietka 30.11.2012 20:38
pychota
angelika14 30.11.2012 20:35
Świetny keks, dawno nie robiłam i nagle mam na niego wielką ochotę

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak