Keks najeżony bakaliami

Keks najeżony bakaliami

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

smaczek_1

Kalkulator jednostek

×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • jajka

    5 sztuka
  • mąka

    300 gram
  • cukier puder

    175 gram
  • masło

    250 gram
  • proszek do pieczenia

    1 1/2 łyżeczka
  • soda oczyszczona

    1/2 łyżeczka
  • aromat rumowy

    1/2 łyżeczka
  • skórka z cytryny

    1 łyżeczka
  • cukier puder

    1 szklanka
  • woda

    1 łyżka
  • sok z cytryny

    1 łyżka
  • bakalie

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Keks najeżony bakaliami foto
Bakalie obtoczyć w łyżce mąki.
Krok 2 - Keks najeżony bakaliami foto
Mąkę przesiać z proszkiem i sodą. Miękkie masło utrzeć na puch z cukrem pudrem. Dodawać po jednym jajku ciągle miksując. Kiedy masa będzie jednolita dodawać aromat i po łyżce mąki.
Krok 3 - Keks najeżony bakaliami foto
Do gotowego ciasta dodać (posiekane wcześniej) bakalie i delikatnie wymieszać.
Krok 4 - Keks najeżony bakaliami foto
Ciasto przelać do keksówki (30 cm) wysmarowanej masłem i wysypanej bułką. Keksa piec w 180 stopniach przez około 70 minut, do suchego patyczka. Cukier puder utrzeć z sokiem z cytryny i wodą. Jeśli jest za rzadki dodać więcej cukru pudru. Wystudzone ciasto polać lukrem i udekorować bakaliami. Smacznego!

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (10)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

Adamorek

23.04.2014 00:43
super keks

EmciaPichci

16.02.2014 19:45
mmmm pyszności :)

goofy9

20.05.2013 22:37
dużo bakali, cudownie

edi

07.04.2013 13:57
uwielbiam keksa

tessinka

30.11.2012 22:01
mniam mniam :)

Miki

30.11.2012 21:44
super

ilka_86

30.11.2012 21:25
pyszności

KasiaK90

30.11.2012 20:41
ale bym zjadła kawałeczek:)

bietka

30.11.2012 20:38
pychota

angelika14

30.11.2012 20:35
Świetny keks, dawno nie robiłam i nagle mam na niego wielką ochotę

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat