Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kasza gryczana z warzywami

Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

kasza gryczana 100 g (niepalona)
seler naciowy 1/2 opakowania
cebula 1 szt.
ząbki czosnku 2 szt.
pomidory 3 szt.
Bazylia suszona Prymat 1/2 łyżeczki
oregano 1/2 łyżeczki
Kminek mielony Prymat 1 łyżeczka
chili Prymat 1/2 łyżeczki
Papryka słodka mielona Prymat 1 łyżeczka
Pieprz czarny mielony Prymat 1/2 łyżeczki
ser sałatkowy 270 g (opcjonalnie)
oliwa do smażenia

Porada

Tak przygotowana kasza jest bardzo smaczna zarówno na ciepło, jak i na zimno.

Przepis i sposób przygotowania na: Kasza gryczana z warzywami

1. Kaszę zalać szklanką zimnej lekko osolonej wody i podgotować przez około 8 minut pod przykryciem, po tym czasie zdjąć z palnika. Odstawić pod przykryciem do czasu wchłonięcia wody przez kaszę.

2. Selera i pomidory umyć, drobno pokroić.

3. Cebulę i czosnek obrać, drobno posiekać i lekko podsmażyć, następnie dodać pomidory, a po chwili dodać seler i wszystkie przyprawy oprócz soli, smażyć przez około 5 minut.
4. Dodać kaszę, wymieszać i jeszcze chwilę smażyć.
5. Zdjąć z palnika i połączyć z pokrojonym w kostkę serem sałatkowym. Przyprawić do smaku solą i ewentualnie pieprzem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Renataj 02.02.2017 22:42
Bardzo lubię połączenie kaszy z warzywami ale osobiście wolę kaszę paloną:)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak