Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kartok Ustrzycki prosto z Bieszczad

3.0
(11)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

ziemniaki 1 kg
jajko 4 szt
cebula 1 szt
masło
sól
pieprz
Gałka muszkatołowa mielona Prymat
Bułka tarta klasyczna Prymat 5 łyżek
mąka 3 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: Kartok Ustrzycki prosto z Bieszczad

Ziemniaki obrać ugotować w osolonej wodzie i przepuścić przez praskę - dawniej przecierano przez sito.

Cebulę obrać , posiekac i zeszklić na maśle - cebulkę dodać do ziemniaków.

2 jajka ugotować na twardo. Jedno jajko wbić do masy ziemniaczanej. Ugotowane jajka na twardo posiekać dodać do masy. doprawić solą , gałką i pieprzem do smaku.

Wyrobić masę . Formować małe kotlety. Obtoczyć je w mące potem w jajku i na koniec w tartej bułce. Smażyć na złoto.

Podajemy z sosem czosnkowym lub kwaśną gęsta śmietaną .

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

monika141 12.05.2015 07:18
pyszne kotleciki
Czarnula666 09.05.2015 23:27
Ja też dodaje żółty ser ;) Pyszności :)
Edith85 09.05.2015 22:44
ja dodaję jeszcze ser żółty :)
Stenka 09.05.2015 21:02
ciekawy przepis
Aleksandra/Olcia 09.05.2015 19:14
pyszności,jak wszystko co ziemniaczane
Kluska_87 09.05.2015 18:16
pierwszy raz widzę taki przepis
marcia7 09.05.2015 17:22
takie wiejskie jedzenie jest pycha
Lucan 09.05.2015 17:17
fajnie poznawać potrawy z różnych stron Polski:)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak