Przepis i sposób przygotowania na: Karp z piekarnika
Karp to ryba, która najczęściej gości na wigilijnych stołach Polaków. Warto jednak wiedzieć jak ją przygotować, by zniwelować specyficzny "mulisty" smak, a wydobyć to co najlepsze! Odpowiednie doprawienie karpia to podstawa. W tym przepisie na karpia z piekarnika użyjcie pieprzu cytrynowego, świeżego czosnku oraz plasterków cytryny. Te dodatki wzbogacą rybę lekko cytrusowym smakiem, a zapiekanie go w piekarniku sprawi, że karp będzie delikatny.
Karp z piekarnika przepis:
1. Rybę umyć, przyprawić solą, pieprzem, skropić sokiem z cytryny, posypać posiekanym czosnkiem.
2. Na każdym kawałku położyć łyżeczkę masła, połówkę plasterka cytryny. Kawałki karpia ułożyć na formie. Szczelnie zawinąć folią aluminiową.
3. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni. Piec około 40 minut. Tak długo, aż będzie miękki.