Przepis i sposób przygotowania na: Łosoś smażony przygotowany przez Piotra Ogińskiego
Umyty i osuszony filet z łososia wkładamy na rozgrzaną patelnię grillową* (aby sprawdzić, czy patelnia jest wystarczająco nagrzana, możemy przeprowadzić test wody. Wystarczy skropić dno patelni kilkoma kropelkami i jeśli zaczną poruszać się po dnie, oznacza to, że patelnia jest wystarczająca nagrzana). Rybę przyprawiamy pieprzem cytrynowym i odrobiną soli. Filet można pokroić w mniejsze kawałki, porcjować według preferencji
Makaron gotujemy al dente. Zagotowujemy wodę, zanurzamy w niej durszlak z makaronem.
Wyłączamy dopływ ciepła i pozostawiamy na czas przygotowania łososia (w zależności od grubości/ gatunku makaronu, pozostawimy w wodzie od 10 do 20 minut, po czym odsączamy).
Kilka listków szpinaku zwijamy i kroimy wzdłuż, pomidorki kroimy na połówki, dodajemy do miski i łączymy z oliwą z oliwek, solą, pieprzem, sokiem z cytryny i dokładnie mieszamy. Na koniec sałatkę przyprawiamy suszonymi pomidorami z czosnkiem i bazylią.
Ugotowany, odsączony makaron mieszamy w misce razem z oliwą z oliwek i przyprawiamy papryką ostrą.
Rybę podajemy z sałatką, danie dekorujemy plasterkami cytryny.
Danie można również przygotować z użyciem tradycyjnych naczyń.
*Owalna patelnia grillowa, naczynie i durszlak do gotowania makaronu tagliatelle Zepter.