odc. 4 Najlepsza Kuchnia!

Łosoś smażony przygotowany przez Piotra Ogińskiego

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
1 - 2

Łosoś smażony z makaronem i sałatką ze szpinaku oraz pomidorków koktajlowych - to danie, które przygotował Piotr Ogiński z pomocą Dominiki Skoczylas. Warto doprawić rybę pieprzem cytrynowym, dzięki któremu nabierze wyrazistego smaku. 

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • łosoś filet

    300 g
  • cytryna

    4 plastry
  • pieprz cytrynowy

    1 mała łyż.
  • makaron tagliatelle

    200 g
  • oliwa

    1 duża łyż.
  • papryka ostra mielona

    0,5 mała łyż.
  • szpinak baby

    200 g
  • pomidorki koktajlowe

    kilka sztuk
  • pomidory suszone z czosnkiem i bazylią Prymat

    2 łyżeczki
  • sól

    szczypta
  • pieprz czarny mielony

    szczypta
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Umyty i osuszony filet z łososia wkładamy na rozgrzaną patelnię grillową* (aby sprawdzić, czy patelnia jest wystarczająco nagrzana, możemy przeprowadzić test wody. Wystarczy skropić dno patelni kilkoma kropelkami i jeśli zaczną poruszać się po dnie, oznacza to, że patelnia jest wystarczająca nagrzana). Rybę przyprawiamy pieprzem cytrynowym i odrobiną soli. Filet można pokroić w mniejsze kawałki, porcjować według preferencji

Makaron gotujemy al dente. Zagotowujemy wodę, zanurzamy w niej durszlak z makaronem.

Wyłączamy dopływ ciepła i pozostawiamy na czas przygotowania łososia (w zależności od grubości/ gatunku makaronu, pozostawimy w wodzie od 10 do 20 minut, po czym odsączamy).

Kilka listków szpinaku zwijamy i kroimy wzdłuż, pomidorki kroimy na połówki, dodajemy do miski i łączymy z oliwą z oliwek, solą, pieprzem, sokiem z cytryny i dokładnie mieszamy. Na koniec sałatkę przyprawiamy suszonymi pomidorami z czosnkiem i bazylią.

Ugotowany, odsączony makaron mieszamy w misce razem z oliwą z oliwek i przyprawiamy papryką ostrą.

Rybę podajemy z sałatką, danie dekorujemy plasterkami cytryny.

Danie można również przygotować z użyciem tradycyjnych naczyń.

 

*Owalna patelnia grillowa, naczynie i durszlak do gotowania makaronu tagliatelle Zepter.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (1)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Bożena Matuszczyk 14.12.2018 10:26
Pyszne danie,przyciąga oko swoim wyglądem;)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat