odc. 19 Doradca Smaku

Doradca Smaku XIV: Pieczona dorada z chorizo, odc. 19

Czas przygotowania:
45 min

Ilość porcji:
1 - 2

Dorada pieczona w całości, z masłem czosnkowym i podana z białą fasolą z dodatkiem chorizo, pomidorami i nutą kolendry. 

Robert Sowa
Prowadzący
Robert Sowa
  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

Pieczona dorada

  • Dorada

    2 sztuki
  • czosnek

    2 ząbki
  • szczypiorek

    1 pęczek
  • masło

    1/2 kostki
  • Pieprz cytrynowy mielony Prymat

    2 łyżeczki
  • oliwa

    2 łyżki

Chorizo z fasolą

  • chorizo

    100 gramów
  • czosnek

    2 ząbki
  • cebula biała

    1 sztuka
  • pomidor malinowy

    1 sztuka
  • cukinia

    1 sztuka
  • świeża kolendra

    1 pęczek
  • oliwa

    1 łyżka
  • białe wino wytrawne

    1/2 szklanki
  • pomidory pelati

    1/2 litra
  • fasola biała z puszki

    200 gramów

Do smaku

  • Papryka wędzona słodka mielona Prymat

  • Sól himalajska Prymat w młynku

  • Pieprz czarny grubo mielony Prymat

Dekoracja

  • świeża kolendra

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Przygotuj:

- Folia aluminiowa

 

Sposób przygotowania:

 

Pieczona dorada:

1. Drobno siekamy czosnek i szczypiorek. Masło kroimy na mniejsze kawałki. Składniki łączymy w misce, doprawiamy pieprzem cytrynowym i dokładnie rozcieramy widelcem. Tak przygotowanym masłem nadziewamy oczyszczone wcześniej ryby.

2. Blachę do pieczenia wykładamy folią aluminiową. Układamy na niej dorady. Ryby nacieramy oliwą z obu stron i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza. Pieczemy z termoobiegiem przez 25 minut.

 

Chorizo z fasolą:

1. Chorizo kroimy na małe kawałki, czosnek w plastry, cebulę w piórka, a pomidory i cukinię w duże kawałki. Kolendrę siekamy grubo, pamiętając o pozostawieniu kilku listków do dekoracji.

2. Do mocno nagrzanego garnka wlewamy oliwę i wrzucamy chorizo. Po minucie smażenia wrzucamy czosnek, cebulę i mieszając, smażymy 2-3 minuty. Następnie wrzucamy cukinię i pomidora, chwilę mieszamy.

3. Do garnka wlewamy białe wino, dodajemy pokrojone w kostkę pomidory pelati, białą fasolę oraz kolendrę. Całość doprawiamy wędzoną papryką i solimy. Mieszamy wszystkie składniki i gotujemy kilka minut. Pod koniec dodajemy czarny pieprz do smaku.

 

Sposób podania:

Pieczoną doradę podajemy na sosie z chorizo i fasolą. Dekorujemy listkami kolendry.

Doradca Smaku
Po czym poznać, że ryba jest świeża? Wybierzmy tę, która ma różowe skrzela, przejrzyste oczy i pachnie morzem. Powinna być także sprężysta – gdy naciśniemy palcem na skórę, nie powinno pozostać wgłębienie.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (1)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
bietka 2 tygodnie temu
Wygląda bardzo apetycznie :)
Doradca Smaku 6 dni temu
Smakuje świetnie - polecam! ;)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat