Składniki
kostka
g
kg
gramów
gniazda
gniazd
ml
duża łyż.
dużej łyż.
mała łyż.
łyżeczka
łyżka
szklanka
Pieczona dorada
-
Dorada
2 sztuki -
czosnek
2 ząbki -
szczypiorek
1 pęczek -
masło
1/2 kostki -
Pieprz cytrynowy mielony Prymat
2 łyżeczki -
oliwa
2 łyżki
Chorizo z fasolą
-
chorizo
100 gramów -
czosnek
2 ząbki -
cebula biała
1 sztuka -
pomidor malinowy
1 sztuka -
cukinia
1 sztuka -
świeża kolendra
1 pęczek -
oliwa
1 łyżka -
białe wino wytrawne
1/2 szklanki -
pomidory pelati
1/2 litra -
fasola biała z puszki
200 gramów
Do smaku
-
Papryka wędzona słodka mielona Prymat
-
Sól himalajska Prymat w młynku
-
Pieprz czarny grubo mielony Prymat
Dekoracja
-
świeża kolendra
Przepis i sposób przygotowania Doradca Smaku XIV: Pieczona dorada z chorizo, odc. 19
Przygotuj:
- Folia aluminiowa
Sposób przygotowania:
Pieczona dorada:
1. Drobno siekamy czosnek i szczypiorek. Masło kroimy na mniejsze kawałki. Składniki łączymy w misce, doprawiamy pieprzem cytrynowym i dokładnie rozcieramy widelcem. Tak przygotowanym masłem nadziewamy oczyszczone wcześniej ryby.
2. Blachę do pieczenia wykładamy folią aluminiową. Układamy na niej dorady. Ryby nacieramy oliwą z obu stron i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza. Pieczemy z termoobiegiem przez 25 minut.
Chorizo z fasolą:
1. Chorizo kroimy na małe kawałki, czosnek w plastry, cebulę w piórka, a pomidory i cukinię w duże kawałki. Kolendrę siekamy grubo, pamiętając o pozostawieniu kilku listków do dekoracji.
2. Do mocno nagrzanego garnka wlewamy oliwę i wrzucamy chorizo. Po minucie smażenia wrzucamy czosnek, cebulę i mieszając, smażymy 2-3 minuty. Następnie wrzucamy cukinię i pomidora, chwilę mieszamy.
3. Do garnka wlewamy białe wino, dodajemy pokrojone w kostkę pomidory pelati, białą fasolę oraz kolendrę. Całość doprawiamy wędzoną papryką i solimy. Mieszamy wszystkie składniki i gotujemy kilka minut. Pod koniec dodajemy czarny pieprz do smaku.
Sposób podania:
Pieczoną doradę podajemy na sosie z chorizo i fasolą. Dekorujemy listkami kolendry.
Po czym poznać, że ryba jest świeża? Wybierzmy tę, która ma różowe skrzela, przejrzyste oczy i pachnie morzem. Powinna być także sprężysta – gdy naciśniemy palcem na skórę, nie powinno pozostać wgłębienie.![]()
Komentarze (1)
Nie masz konta? Zarejestruj się