Składniki
kostka
kg
g
gramów
mała łyż.
gniazd
gniazda
dużej łyż.
duża łyż.
ml
mała puszka
łyżeczka
łyżka
szklanka
Ryba:
-
łosoś filet
500 gramów -
olej z suszonych pomidorów
1 szklanka -
czosnek
1 ząbek -
Musztarda miodowa Prymat
2 łyżki
Sos:
-
cebula
1 sztuka -
czosnek
2 ząbki -
masło
1/2 łyżki -
śmietanka 30%
400 mililitrów -
serek mascarpone
1 łyżka -
szpinak
200 gramów -
pomidory suszone Smak
8 sztuk -
kapary całe Smak
1/2 łyżki
Do smaku:
-
Pieprz cytrynowy mielony Prymat
-
Gałka muszkatołowa mielona Prymat
-
Pieprz czarny Prymat w młynku
Do dekoracji:
-
bazylia świeża
Przepis i sposób przygotowania Doradca Smaku XII: Pieczony łosoś w sosie serowym, odc. 2
- pieczony łosoś
- łosoś w sosie serowym
- pyszne danie rybne
- przepis Doradcy Smaku - Roberta Sowy
RYBA:
Pół szklanki oleju z suszonych pomidorów łączymy z 2 łyżkami musztardy, 1 posiekanym i roztartym z solą ząbkiem czosnku oraz doprawiamy pieprzem cytrynowym. Całość dokładnie mieszamy.
Łososia (ok. 500 g) smarujemy marynatą. Następnie układamy go na pergaminie i pieczemy ok. 15 minut w temperaturze 180 stopni (termoobieg).
2 ząbki czosnku kroimy w plasterki, 1 cebulę w drobną kostkę, a 6-8 pomidorów suszonych w paski. Cebulę z czosnkiem smażymy na 2 łyżkach oleju z pomidorów suszonych z dodatkiem masła. Gdy cebula się zeszkli, na patelnię wlewamy 400 ml śmietanki i dodajemy posiekane suszone pomidory, doprawiamy solą morską i świeżo mielonym pieprzem czarnym. Dodajemy łyżkę sera mascarpone oraz pół łyżki kaparów. Gotujemy parę minut, aż sos odparuje i zgęstnieje, następnie przyprawiamy go łyżeczką gałki muszkatołowej mielonej i dodajemy 200 g młodego szpinaku (ok. 2 spore garście). Raz jeszcze mieszamy i gotujemy parę minut tak, aby szpinak nie utracił jędrności.
PODANIE:
Sos umieszczamy na talerzu, na nim układamy łososia, ozdabiamy całość listkami bazylii.
Aby czosnek szybciej wydzielał smak i aromat, po zmiażdżeniu i posiekaniu ząbka posypujemy go szczyptą soli i rozcieramy końcówką noża.![]()
Komentarze (0)