odc. 2 Doradca Smaku

Doradca Smaku XII: Pieczony łosoś w sosie serowym, odc. 2

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Pyszny obiad, a w roli głównej łosoś w sosie serowym. Ale to nie wszystko, bo jeszcze szpinak, suszone pomidory i aksamitny ser mascarpone. Skusicie się?

Robert Sowa
Prowadzący
Robert Sowa
  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

Ryba:

  • łosoś filet

    500 gramów
  • olej z suszonych pomidorów

    1 szklanka
  • czosnek

    1 ząbek
  • musztarda miodowa Prymat

    2 łyżki

Sos:

  • cebula

    1 sztuka
  • czosnek

    2 ząbki
  • masło

    1/2 łyżki
  • śmietanka 30%

    400 mililitrów
  • serek mascarpone

    1 łyżka
  • szpinak

    200 gramów
  • pomidory suszone Smak

    8 sztuk
  • kapary całe Smak

    1/2 łyżki

Do smaku:

  • Pieprz cytrynowy mielony Prymat

  • gałka muszkatołowa mielona Prymat

  • Pieprz czarny- MŁYNEK

Do dekoracji:

  • świeże listki bazylii

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

RYBA:

Pół szklanki oleju z suszonych pomidorów łączymy z 2 łyżkami musztardy, 1 posiekanym i roztartym z solą ząbkiem czosnku oraz doprawiamy pieprzem cytrynowym. Całość dokładnie mieszamy.

Łososia (ok. 500 g) smarujemy marynatą. Następnie układamy go na pergaminie i pieczemy ok. 15 minut w temperaturze 180 stopni (termoobieg).

SOS:

2 ząbki czosnku kroimy w plasterki, 1 cebulę w drobną kostkę, a 6-8 pomidorów suszonych w paski. Cebulę z czosnkiem smażymy na 2 łyżkach oleju z pomidorów suszonych z dodatkiem masła. Gdy cebula się zeszkli, na patelnię wlewamy 400 ml śmietanki i dodajemy posiekane suszone pomidory, doprawiamy solą morską i świeżo mielonym pieprzem czarnym. Dodajemy łyżkę sera mascarpone oraz pół łyżki kaparów. Gotujemy parę minut, aż sos odparuje i zgęstnieje, następnie przyprawiamy go łyżeczką gałki muszkatołowej mielonej i dodajemy 200 g młodego szpinaku (ok. 2 spore garście). Raz jeszcze mieszamy i gotujemy parę minut tak, aby szpinak nie utracił jędrności.

PODANIE:

Sos umieszczamy na talerzu, na nim układamy łososia, ozdabiamy całość listkami bazylii.

Doradca Smaku
Aby czosnek szybciej wydzielał smak i aromat, po zmiażdżeniu i posiekaniu ząbka posypujemy go szczyptą soli i rozcieramy końcówką noża.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat