Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Doradca Smaku XII: Pieczony łosoś w sosie serowym, odc. 2

Robert Sowa
Prowadzący
Robert Sowa
Doradca Smaku TVN
5.0
(337)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Pyszny obiad, a w roli głównej łosoś w sosie serowym. Ale to nie wszystko, bo jeszcze szpinak, suszone pomidory i aksamitny ser mascarpone. Skusicie się?

Składniki:

Ryba:

łosoś filet 500 gramów
olej z suszonych pomidorów 1 szklanka
czosnek 1 ząbek
Musztarda miodowa Prymat 2 łyżki

Sos:

cebula 1 sztuka
czosnek 2 ząbki
masło 1/2 łyżki
śmietanka 30% 400 mililitrów
serek mascarpone 1 łyżka
szpinak 200 gramów
pomidory suszone Smak 8 sztuk
kapary całe Smak 1/2 łyżki

Do smaku:

Pieprz cytrynowy mielony Prymat
Gałka muszkatołowa mielona Prymat
Pieprz czarny Prymat w młynku

Do dekoracji:

bazylia świeża

Porada

Aby czosnek szybciej wydzielał smak i aromat, po zmiażdżeniu i posiekaniu ząbka posypujemy go szczyptą soli i rozcieramy końcówką noża.

Przepis i sposób przygotowania na: Doradca Smaku XII: Pieczony łosoś w sosie serowym, odc. 2

  • pieczony łosoś
  • łosoś w sosie serowym
  • pyszne danie rybne
  • przepis Doradcy Smaku - Roberta Sowy

RYBA:

Pół szklanki oleju z suszonych pomidorów łączymy z 2 łyżkami musztardy, 1 posiekanym i roztartym z solą ząbkiem czosnku oraz doprawiamy pieprzem cytrynowym. Całość dokładnie mieszamy.

Łososia (ok. 500 g) smarujemy marynatą. Następnie układamy go na pergaminie i pieczemy ok. 15 minut w temperaturze 180 stopni (termoobieg).

SOS:

2 ząbki czosnku kroimy w plasterki, 1 cebulę w drobną kostkę, a 6-8 pomidorów suszonych w paski. Cebulę z czosnkiem smażymy na 2 łyżkach oleju z pomidorów suszonych z dodatkiem masła. Gdy cebula się zeszkli, na patelnię wlewamy 400 ml śmietanki i dodajemy posiekane suszone pomidory, doprawiamy solą morską i świeżo mielonym pieprzem czarnym. Dodajemy łyżkę sera mascarpone oraz pół łyżki kaparów. Gotujemy parę minut, aż sos odparuje i zgęstnieje, następnie przyprawiamy go łyżeczką gałki muszkatołowej mielonej i dodajemy 200 g młodego szpinaku (ok. 2 spore garście). Raz jeszcze mieszamy i gotujemy parę minut tak, aby szpinak nie utracił jędrności.

PODANIE:

Sos umieszczamy na talerzu, na nim układamy łososia, ozdabiamy całość listkami bazylii.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak