Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Karp wytrawny

2.0
(4)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

karp dzwonka 1 kg
wino białe wytrawne 150 ml
śliwki suszone 15 dag
cytryna 1 szt.
masło 1 łyżka
olej 1 łyżka
chrzan 2 łyżki
natka pietruszki
sól
pieprz
cynamon

Przepis i sposób przygotowania na: Karp wytrawny

Kroki postępowania

1
Wykonanie:
Śliwki namoczyć ,ugotować i przetrzeć. Cytrynę obrać ze skórki i pokroić. Karpia oczyszczonego, wypatroszonego przekroić, usunąć kości kręgosłupa i pokroić w dzwonki.
Krok 1 - Karp wytrawny foto
2
Następnie natrzeć przyprawami , podsmażyć, zalać winem, skropić cytryną, przecierem śliwkowym razem z kawałkami całych śliwek, chrzanem i natką pietruszki.
Krok 2 - Karp wytrawny foto
3
Całość zapiec w piekarniku w temperaturze 200 stopni około 15 minut.
Krok 3 - Karp wytrawny foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

kuklik 30.05.2014 23:04
interesujący karpik
agnieszka131919 30.05.2014 22:57
pyszności...
pajbek 30.05.2014 18:28
Fajny pomysł na karpia :-)
Christopher 30.05.2014 18:23
Najbardziej lubię karpia w galarecie,ale ten ze śliweczkami jest zachęcający.
asiczekz 30.05.2014 17:05
uwielbiam karpia złowionego przez męża - mam już pomysł na kolejne danie :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak