Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Karniyarik bakłażan po turecku

4.0
(21)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

bakłażan 2 sztuki
pomidory 2 sztuki
cebula 1 sztuka
sos pomidorowy 200 ml
papryka zielona 1 sztuka
mięso mielone wieprzowe 200 g
sól i pieprz 1 do smaku
czosnek ząbki 2 sztuki
olej 1 do smaku
Papryka ostra mielona Prymat 1 szczypta

Przepis i sposób przygotowania na: Karniyarik bakłażan po turecku

Kroki postępowania

1
Bakłażany kroję wzdłuż wydrążam środek i obficie solę. Odstawiam na 30 minut. Płucze z soli smaruję oliwą i układam na blaszce.
Krok 1 - Karniyarik bakłażan po turecku  foto
2
Wstawiam do piekarnika na 30 minut temp 180 stopni.
Krok 2 - Karniyarik bakłażan po turecku  foto
3
Cebule obieram i kroję drobno
Krok 3 - Karniyarik bakłażan po turecku  foto
4
paprykę i pomidory obrane ze skórki kroję w kostkę
Krok 4 - Karniyarik bakłażan po turecku  foto
5
do cebuli dodaję pokrojone kawałki miąższu bakłażana, połowę papryki i dalej przesmażam. Dodaję pokrojonego jednego pomidora w kostkę wcześniej sparzonego, następnie dodaję mięso mielone, czosnek sprasowany. Dodaję dwie łyżki sosu pomidorowego. Doprawiam solą, pieprzem.
Krok 5 - Karniyarik bakłażan po turecku  foto
6
Bakłażana podpieczonego napełniam farszem, układam w naczyniu do zapiekania, dodaję na każdą połówkę kawałki pomidora i papryki zielonej. Wylewam sos pomidorowy. Jak jest za gęsty dolewam wodę. Wstawiam ponownie do piekarnika na 30 minut
Krok 6 - Karniyarik bakłażan po turecku  foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

paat 13.07.2015 12:25
Po turecku to raczej nie , oni nie jedza wieprza...
Motorek 30.11.2014 10:57
wygląda świetnie
Kolorowa 10.11.2014 21:36
super łódeczki ;)
VioletoweKucharzenie 10.11.2014 08:48
pięknie się prezentuje:-)
IlonaAlbertos 09.11.2014 21:48
Apetyczne danie.
2milutka 09.11.2014 18:15
cudownie wygląda!
Barbara13 09.11.2014 16:21
apetyczne jedzonko :)
adelajda 09.11.2014 15:34
lubię bakłażana :)
Janina 09.11.2014 15:28
Smaczne danie i pięknie się prezentuje;)
wwwiolka 09.11.2014 15:26
Ciekawe danie.
Ola1984 09.11.2014 15:26
Bardzo apetyczne danie :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak