Przepis i sposób przygotowania na: Karkówka pikantna z grilla
Oto kilka porad, jak dobrze zrobić karkówkę z grilla:
-
Przygotuj karkówkę i zamarynuj mięso wg przepisu: wymieszaj wybrane przyprawy z olejem i wmasuj w mięso. Pozostaw na minimum 30 minut lub najlepiej przez całą noc, aby mięso nabrało smaku. Karkówkę można marynowac dłużej.
-
Przygotuj grill: Rozgrzej grill do średnio-wysokiej temperatury- jeśli masz termometr, to powinno być ok. 180 stopni. Przed ułożeniem karkówki na grillu, upewnij się, że ruszt jest dobrze wysmarowany olejem, aby mięso się nie przypaliło.
-
Grilluj karkówkę: Ułóż kawałki karkówki na grillu i grilluj z jednej strony przez około 5-7 minut, a następnie przewróć i grilluj z drugiej strony przez kolejne 4-5 minut. W zależności od grubości kawałków, czas grillowania może się różnić, ale upewnij się, że mięso jest dobrze ugrillowane z obu stron.
-
Bardzo ważne - pozwól karkówce odpocząć: Po ugrillowaniu karkówki, pozwól mięsu odpocząć przez około 5-10 minut przed podaniem. Pozwoli to sokom w mięsie się rozprowadzić i zachować mięso soczyste.
-
Pikantną karkówkę z grilla możesz podawać z ulubionymi dodatkami. To mogą być pieczarki, cebula, dipem lub sałatą z dressingiem.
Czas grillowania może się różnić w zależności od typu grilla i grubości mięsa. Ważne jest również, aby regularnie sprawdzać mięso podczas grillowania, aby uniknąć przypalenia lub niedogotowania.
Kroki postępowania
Przygotować wszystkie składniki do marynaty i karkówkę.
Karkówkę opłukać i osuszyć papierowym ręcznikiem, pokroić na kotlety. Każdy kotlet lekko zbić tłuczkiem, z obu stron posmarować musztardą ostrą . W przepisie jest użyta musztarda bardzo ostra Prymat (dawna rosyjska), ale może to być również musztarda sarepska lub z dodatkiem jalapeno.
Posmarować obficie przyprawą Prymat Przyprawa do Karkówki. Karkówkę odstawić do lodówki na 2-3 godziny lub dłużej. Mięso wieprzowe lubi długi marynowanie, więc można je zostawić w marynacie nawet na całą noc. Po wyjęciu z lodówki każdy kotlet lekko skropić oliwą.
Jeśli mięso było marynowane w lodówce, przed wrzuceniem na ruszt powinno mieć temperaturę pokojową. Plastry karkówki grillujemy około 5-7 minut z każdej strony, jeśli kotlety mają grubość ok. 1 cm. Im grubsze plastry mięsa, tym dłuższy czas grillowania. Temperatura grilla powinna mieć wysokość ok. 180 stopni.
Zawartość saszetki z sosem sałatkowym greckim połączyć z 3 łyżkami wody i oliwy, dobrze wymieszać i odstawić na 10 minut. Pikantną karkówkę z grilla podawać z mixem ulubionych sałat skropionych sosem greckim.