Przepis i sposób przygotowania na: Karkówka z grilla marynowana w piwie
Karkówka marynowana w piwie ma wyjątkowy smak, właśnie dzięki marynacie. Marynowanie mięsa w piwie, dodaje mięsu dodatkowe smaki i aromaty. Karkówka staje się miękka i soczysta.
Kroki postępowania
Przygotowuję marynatę: ziarna pieprzu kolorowego, cukier brązowy, czubrycę, rozmaryn, kminek, ostrą paprykę i kolendrę umieszczam w moździerzu i rozcieram na proszek, przesypuję zioła do miski.
Wlewam do miski piwo (powoli), dodaję musztardę, mieszam, wlewam oliwę, dodaję posiekaną drobno czerwoną cebulę, dodaję zmiażdżony oraz liść laurowy, sól, mieszam ponownie.
Maczam po plastrze w marynacie mięso, układam w naczyniu zalewam mięso reszta marynaty i odstawiam na całą noc do lodówki.
Następnego dnia przekładam na tacki grillowe i grilluję z każdej strony aż mięso będzie miękkie i złociste. Podaję z sosem barbecue.
Smacznego!