Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

KAPUSTA Z SUSZONYMI GRZYBAMI I ŚLIWKAMI

2.0
(2)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Składniki podstawowe

kapusta kiszona 50 dag
cebula średnia
jabłko 1/3
masło łyżka
grzyby suszone 20 g
bulion 1/2 szklanki
śliwki suszone 100 g
sos sojowy łyżka
natka pietruszki pęczek

Przyprawy

sól i pieprz
Kminek cały Prymat 1/2 łyżeczki
Liść laurowy suszony Prymat 2
ziele angielskie 3
cukier łyżeczka

Przepis i sposób przygotowania na: KAPUSTA Z SUSZONYMI GRZYBAMI I ŚLIWKAMI

Grzyby zalewam dwoma szklankami gorącej wody, odstawiam pod przykryciem na 2-3 godziny. Odcedzam (nie wylewam wody), siekam.
Cebulę kroję w kostkę, podsmażam na maśle.
Jabłko obieram i ścieram na tarce o dużych oczkach.
Śliwki siekam.
Kapustę płuczę, siekam, przekładam do garnka. Dodaję przyprawy: sól, pieprz, kminek, listek laurowy, ziele angielskie, cukier i sos sojowy. Wkładam grzyby, cebulę oraz jabłko. Zalewam wodą pozostałą z grzybów i bulionem.
Po zagotowaniu, gotuję około 10 minut pod przykryciem, następnie kolejne 10 minut bez przykrywki, aby nadmiar wody wyparował.
Natkę siekam, dodaję do kapusty, mieszam, przykrywam i gotuję kolejne 10 minut.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

adelajda 21.06.2017 12:40
Też ją lubię
Patrycja33 21.06.2017 12:24
pyszności uwielbiam kapustkę :)
Mniam 21.06.2017 11:39
Bardzo lubię taką kapustę :)
Habibi 21.06.2017 10:45
Taka kapusta to u nas już długa tradycja :)
Wiesława1 21.06.2017 09:04
Pyszne danie
Krzysztof15 20.06.2017 21:28
bardzo lubię taką
jagoda5913 20.06.2017 19:39
fajna kapustka
Wacław 20.06.2017 18:40
uwielbiam takie dania :-)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak