KAPUSTA Z SUSZONYMI GRZYBAMI I ŚLIWKAMI

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

Składniki podstawowe

  • kapusta kiszona

    50 dag
  • cebula

    średnia
  • jabłko

    1/3
  • masło

    łyżka
  • grzyby suszone

    20 g
  • bulion

    1/2 szklanki
  • śliwki suszone

    100 g
  • sos sojowy

    łyżka
  • natka pietruszki

    pęczek

Przyprawy

  • sól i pieprz

  • Kminek cały Prymat

    1/2 łyżeczki
  • Liść laurowy suszony Prymat

    2
  • ziele angielskie

    3
  • cukier

    łyżeczka
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Grzyby zalewam dwoma szklankami gorącej wody, odstawiam pod przykryciem na 2-3 godziny. Odcedzam (nie wylewam wody), siekam.
Cebulę kroję w kostkę, podsmażam na maśle.
Jabłko obieram i ścieram na tarce o dużych oczkach.
Śliwki siekam.
Kapustę płuczę, siekam, przekładam do garnka. Dodaję przyprawy: sól, pieprz, kminek, listek laurowy, ziele angielskie, cukier i sos sojowy. Wkładam grzyby, cebulę oraz jabłko. Zalewam wodą pozostałą z grzybów i bulionem.
Po zagotowaniu, gotuję około 10 minut pod przykryciem, następnie kolejne 10 minut bez przykrywki, aby nadmiar wody wyparował.
Natkę siekam, dodaję do kapusty, mieszam, przykrywam i gotuję kolejne 10 minut.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (8)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
adelajda 21.06.2017 12:40
Też ją lubię
Patrycja33 21.06.2017 12:24
pyszności uwielbiam kapustkę :)
Mniam 21.06.2017 11:39
Bardzo lubię taką kapustę :)
Habibi 21.06.2017 10:45
Taka kapusta to u nas już długa tradycja :)
Wiesława1 21.06.2017 09:04
Pyszne danie
Krzysztof15 20.06.2017 21:28
bardzo lubię taką
jagoda5913 20.06.2017 19:39
fajna kapustka
Wacław 20.06.2017 18:40
uwielbiam takie dania :-)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat