Kapusta z grochem i grzybami

Kapusta z grochem i grzybami

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Tradycyjny groch z kapustą, z dodatkiem grzybów, to danie, którego nie może zabraknąć na Twojej Wigilii. Pamiętaj, aby dobrze je przyprawić! Wówczas nabiera jeszcze więcej smaku i aromatu!

Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • cebula

    2
  • olej

  • przyprawy

  • groch

    0,5 łuskany
  • podgrzybki suszone

    2 garście
  • kapusta kiszona

    50 dag
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Kapusta z grochem i grzybami foto
Na dzień przed wigilią (wieczorem) suszone grzyby zalewam zimną wodą, groch w osobnym naczyniu równiez i tak pozostawiam na całą noc. Kiszoną kapustę odciskamy, siekam, przekładam do garnka, wlewam nieco wody i gotuję z dodatkiem ziela angielskiego i liścia laurowego. W osobnym naczyniu gotuję do miękkości groch.
Krok 2 - Kapusta z grochem i grzybami foto
Kiedy kapusta jest już miękka dodaje do niej suszone grzyby wraz z wodą w której się moczyły (kapusta bedzie bardziej aromatyczna), dodaje również odcedzony groch oraz pokrojone w kostke i przesmażone na patelni cebule
Krok 3 - Kapusta z grochem i grzybami foto
Całość doprawiam majerankiem, pieprzem i solą. Na wolnym ogniu przesmażam całość jeszcze 10-15 minut co troche mieszając.
Krok 4 - Kapusta z grochem i grzybami foto
Tak przygotowaną kapustkę podaję w czasie wieczerzy do smażonej ryby.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (12)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Klausia 26.12.2015 20:55
ładnie wygląda
Kuchenka 17.12.2013 12:30
pychotka :)
Mniam 10.12.2013 11:48
Zawsze podchodziłam do tego dania bez najmniejszego entuzjazmu dopóki nie spróbowałam :) jest przepyszne :)
Olga_SK 10.12.2013 11:04
U mnie nie jada się tego dania, ale chyba wprowadzę je jako nowość w tym roku :D
Megg 10.12.2013 10:50
wyglada bardzo smakowicie
krystyna330 10.12.2013 09:33
bardzo apetyczne
Edith85 10.12.2013 09:17
wygląda apetycznie :D
okrysia 10.12.2013 09:07
SMACZNE TO!
w mojej kuchni 10.12.2013 08:44
nie tylko na święta lubię
Izabela9 10.12.2013 08:41
Uwielbiam taką kapustkę.

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat