Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kapusta kiszona w słoikach

2.0
(5)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

kapusta biała 3 kg
marchewka 3 duże
woda 1,5 litra
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat 3 łyżki
cukier 3-4 łyżki
kminek do smaku
ziele angielskie do smaku
Liść laurowy suszony Prymat 4-6 szt.

Przepis i sposób przygotowania na: Kapusta kiszona w słoikach

Kapustę jak najdrobniej zszatkować, marchewki utrzeć średnio lub grubo - wymieszać warzywa z kminkiem, zielem angielskiem i listkami laurowymi.
Wodę podgrzać, rozpuścić w niej sól i cukier - zalać kapustę, nakryć odwróconym dużym talerzem i obciążyć słoikiem z wodą lub dużym czystym (wyszorowanym i wyparzonym) niepylącym kamieniem.
Odstawić w dość ciepłe miejsce na 4-5 dni, ale codziennie kapustę przebijać długim nożem, aby ją odgazować.
Następnie kapustą napełnić słoiki, mocno ubijając, dopełnić sokiem, wytrzeć do sucha brzeg słoików i zakręcić wygotowanymi pokrywkami.
Odstawić w chłodne miejsce.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

M. Monroe 25.12.2012 23:54
praktyczna i pyszna ...
Bernadeta1 16.11.2012 00:16
pycha kapusta
treonina 13.09.2012 22:50
pycha!
Goya 13.09.2012 21:09
mniam

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak