Kanapka włoska

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
1 - 2

We Włoszech kultura jedzenia jest bardzo rozwinięta i urozmaicona, każdą z potraw skomponowana jest z lokalnych i sezonowych składników. Do chrupiącej z zewnątrz i puszystej w środku ciabatty dodałem to, co z Włochami kojarzy mi się najbardziej, czyli soczyste i słodziutkie, dojrzewające w pełni słońca pomidory, delikatną i kremową mozzarellą, której smak uzupełnia aromatyczna świeża bazylia.

Delikatnie w smaku czarne oliwki w połączeniu z chrupiącym chipsem z parmezanu, bogatą szynką prosciutto oraz łagodną w smaku i delikatnie słodką musztardą pomidorową, tworzą niezapomnianą włoską przygodę, która z każdym kęsem odsłania inne oblicze słonecznej Italii.

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • ciabatta

    1 sztuka
  • pomidor

    3 plastry
  • mozarella

    3 plastry
  • prosciutto

    2 plastry
  • oliwki

    6 sztuk
  • parmezan

    25 gramów
  • bazylia

    7 liści
  • Musztarda pomidorowa Prymat

    2 łyżeczki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

1. Parmezan ułóż na pergaminie, a następnie włóż do rozgrzanego piekarnika o temp 200°C.

2. Piecz ok. 7 minut lub aż parmezan się rozpuści i nabierze złotego koloru.

3. Następnie utworzonego tak parmezanowego chipsa wyjmij z piekarnika i zostaw do ostudzenia.

4. Ciabattę przetnij na pół, dolną część wysmaruj musztardą, a następnie starannie ułóż włoską mozzarellę.

5. Dodaj cieniutkie plasterki soczystego pomidora, szynkę prosciutto, oliwki, świeżą bazylie oraz chrupiącego chipsa z parmezanu

6. Całość przykryj górą ciabatty i poczuj niepowtarzalne połączenia włoskich smaków.

Pro tip: Aby poczuć pełnię smaku, mozzarellę oraz pomidory podawaj w temperaturze pokojowej.

Chcesz więcej pysznych przepisów na kanapki? 

POBIERZ EBOOKA

Doradca Smaku
SZYNKĘ PROSCIUTTO WEGETARIANIE MOGĄ ZASTĄPIĆ GRILLOWANĄ CUKINIĄ.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat