Kalmary smażone w oliwie

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • kalmary

    mrożone 700 g
  • oliwa

    do smażenia
  • mąka krupczatka

    do panierowania
  • Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat

    do smaku
  • Chili pieprz cayenne mielone Prymat

    do smaku
  • cytryna

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kalmary rozmrozić i opłukać pod bieżącą zimną wodą. Osączyć na sitku, a następnie pokroić w krążki albo w szersze paski. Obtoczyć w mące krupczatce i ułożyć na desce, aby się nie stykały i lekko przeschły.
W tym czasie rozgrzać oliwę EV w szerokim rondlu albo w głębokiej patelni. Partiami wkładać kalmary i smażyć na lekko złoty kolor.
Odsączyć z oliwy na papierowych ręcznikach, szybko skropić świeżym sokiem z cytryny i oprószyć solą morską orac mielonym chili.

Do smażonych kalmarów można podać sos jogurtowo-czosnkowy.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat