Kalarepy z białą kaszą gryczaną i kozim serem

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • kalarepka młoda

    ok 6 szt
  • kasza gryczana biała

    100 g
  • cebula

    1 szt
  • filet z kurczaka

    1 szt
  • ser kozi

    100 g
  • pomidor

    1 szt
  • sól

  • Pieprz czarny mielony Prymat

  • Bazylia suszona Prymat

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Kalarepy z białą kaszą gryczaną i kozim serem foto
Kalarepy obrać i gotować w wodzie z niewielkim dodatkiem cukru i soli przez 25 min. Po wyjęciu z wody wystudzić, ściąć czapeczkę i wydrążyć środek za pomocą łyżeczki. Uważając przy tym, aby nie uszkodzić ścianek. Będą potrzebne tylko miseczki z kalarepy. Środka oczywiście nie należy wyrzucać, można np ugotować zupę.
Krok 2 - Kalarepy z białą kaszą gryczaną i kozim serem foto
Kaszę gryczaną ugotować w osolonej wodzie zgodnie z instrukcją na opakowaniu (15min).
Cebulę drobno pokroić i zeszklić z rozgniecionym czosnkiem.
Krok 3 - Kalarepy z białą kaszą gryczaną i kozim serem foto
Dołożyć kaszę i lekko podsmażyć. Zdjąć z patelni.
Krok 4 - Kalarepy z białą kaszą gryczaną i kozim serem foto
Pomidora sparzyć , obrać ze skórki i pokroić w kostkę, pozbywając się wodnistych części. Pomidora połączyć z kaszą.
Krok 5 - Kalarepy z białą kaszą gryczaną i kozim serem foto
Fileta z kurczaka pokroić i lekko podsmażyć na patelni, oprószając solą i pieprzem. Przestudzić i dodać do kaszy razem ze startym serem. Trochę sera odłożyć do posypania na wierzch.
Krok 6 - Kalarepy z białą kaszą gryczaną i kozim serem foto
Przygotowanym farszem napełnić z górką wydrążone kalarepy. Ustawić w naczyniu do zapiekania i wstawić do piekarnika nagrzanego do 190*C i piec przez 30 min. Pod koniec posypać po wierzchu startym kozim serem. Smacznego.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (19)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Kolorowa 23.09.2015 20:09
Smacznie ;)
Ola1young 19.09.2015 14:36
fajny pomysł
Malinka 19.09.2015 14:35
Na kalarepkę wyjątkowo apetyczny pomysł!!!
Ifa 18.09.2015 14:06
Smaczny pomysł :-))
dollce 18.09.2015 13:47
ciekawy przepis
paulina2157 18.09.2015 12:28
super wygląda fajne połączenie składników w farsie
Madzai 18.09.2015 12:27
Pyszna kalarepka
RenataZ-et 18.09.2015 11:21
ale tu pysznie!
agaK. 18.09.2015 10:56
W życiu kalarepy nie jadłam, chyba że o tym nie wiedziałam, ale to wygląda pysznie:)
pestka 18.09.2015 10:51
bardzo smaczne

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat