Kaczka z jabłkami

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • kaczka

    1 )ok.2 kg) sztuka
  • jabłka suszone

    10 dkg
  • sól do smaku

  • Przyprawa do kurczaka złocista skórka Prymat

    3 łyżki
  • olej

    1/4 szklanki
  • czosnek

    2 ząbki
  • Papryka słodka mielona Prymat

    1 łyżeczka
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Jabłka umieścić w środku kaczki. Otwór spiąć wykałaczkami lub metalowymi szpikulcami. Olej wymieszać z wyciśniętym czosnkiem, przyprawą do kurczaka i papryką. Marynatą natrzeć mięso i odstawić w chłodne miejsce na 2 godziny. Po tym czasie kaczkę przełożyć na blaszkę, oprószyć z każdej strony solą. Piec w 180 stopniach przez godzinę. Po tym czasie zmniejszyć temperaturę do 100 stopni i piec dalej, aż kaczka się ładnie zrumieni (ok. godzinę).

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (19)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
matesko 03.10.2013 09:18
smaczny obiad
Stenka 28.09.2013 08:10
smaczne jedzonko
mirosława4 05.08.2013 13:53
kaczuszka rewelacja !
Sroczka 09.10.2012 22:17
Pięknie przyrumieniona. Aż chce się jeść.
ilka_86 04.08.2012 08:27
nie jadłam ale chętnie bym skosztowała:)
Weronika_eM 24.06.2012 21:37
Pięknie przyrumieniona.
pacpaw 26.04.2012 07:48
@Pyza wystarczy spojrzeć na zdjęcie. Jeśli widzisz kuperek kaczka raczej nie jest luzowana
SmacznaPyza 22.04.2012 21:26
Beatris, nie zwracam uwagi na minusy bo nie warto :) a o kaczkę wolałam po prostu dopytać i dziękuję za wyjaśnienie
Beatris 22.04.2012 19:10
Pyzo, ten minus nie jest ode mnie. Ja nie minusuję komentarzy.
Kikiriki 22.04.2012 18:07
super

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat