Jogurt owsiany wegański

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
1 - 2

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • płatki owsiane

    1 szkl.
  • woda

    2 szkl.
  • Dodatki:

    owoce, miód, bakalie
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Jogurt owsiany wegański foto
Płatki owsiane przesypać do pojemnika wyparzonego wrzącą wodą. Zalać przegotowaną zimną wodą, przepłukać i odcedzić.
Krok 2 - Jogurt owsiany wegański foto
Zalać dwoma szklankami ciepłej wody (ok.50*C), nakryć i pozostawić na 10-12 minut do spęcznienia.
Krok 3 - Jogurt owsiany wegański foto
Po odstaniu płatki nabiorą wody, z większą objętość i zmiękną.
Krok 4 - Jogurt owsiany wegański foto
Miękkie płatki zmiksować razem z wodą, w której się moczyły.
Krok 5 - Jogurt owsiany wegański foto
Szklany słoik wyparzyć wrzącą wodą, dokładnie opróżnić i przelać gęstą miazgę owsianą. Słoiki nakryć ręcznikiem papierowym i zabezpieczyć gumką.
Odstawić w ciepłe miejsce na 24-36 godzin. Po upływie doby sprawdzić smak czystą plastikową łyżeczką.
Krok 6 - Jogurt owsiany wegański foto
Jeśli masa zgęstnieje i stanie się kwaskowata i kremowa w smaku, to znaczy, że owsiane jogurt jest gotowy.
Połączyć go z ulubionymi dodatkami i zjeść od razu albo wcześniej schłodzić w lodówce przez kilka godzin.
Habibi
Ja często łączę jogurt owsianych z mielonymi orzechami albo migdałami oraz miodem.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (3)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Habibi 06.11.2015 08:17
Kiedy wszystkie naczynia są wyparzone i nie używa się metalowych łyżek to raczej wszystko wychodzi - oczywiście potrzebna czysta dobra woda i dość wysoka temperatura, aby jogurt ukisł a nie spleśniał ;) Ja wykorzystuję albo duży termos obiadowy, albo lekko nagrzany elektryczny piekarnik, albo (najczęściej) rozgrzaną pokrywę akwarium, pod ktorą są zamontowane długie świetlówki... a, że akwarium dość duże, to często wykorzystuję je do wyrastania ciasta drożdżowego czy chleba oraz produkcji jogurtów ... jeśli moje koty właśnie na nim nie leżakują ;)
jola91 05.11.2015 21:00
Próbowałam kiedyś zrobić, ale coś mi nie wyszło ;P
agaK. 05.11.2015 15:08
Fajny, domowy:)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat