Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

jarmuż po holendersku w wersji wege

2.0
(6)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

jarmuż 0,5 kg
ziemniaki 4-5 średnich
oliwa 2-3 łyżki
creme fraiche 3-4 łyżki
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat

Porada

Po holendersku danie nazywa się po prostu boerenkool. Creme fraiche można zastąpić kwaśną śmietaną lub jogurtem. Dla alergików - śmietana ryżowa. Można dorzucić ząbek czosnku lub użyć oliwy aromatyzowanej.

Przepis i sposób przygotowania na: jarmuż po holendersku w wersji wege

Jarmuż płuczemy, wycinamy zdrewniałe łodygi i kroimy jak kapustę na bigos (w paski ok 3-5mm).
Ziemniaki obieramy, kroimy w grubszą kostkę.
Oba warzywa przekładamy do garnka, zalewamy wodą (tak, żeby przykryć), lekko solimy. Gotujemy do miękkości. Odcedzamy.
Dodajemy oliwę z oliwek i creme fraiche, mieszamy rozcieramy tłuczkiem do ziemniaków na puree.

Holendrzy podają z obowiązkową wędzoną kiełbasą - my z racji nietolerancji pokarmowych synka jemy z delikatniejszymi dodatkami

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak