jarmuż po holendersku w wersji wege

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • jarmuż

    0,5 kg
  • ziemniaki

    4-5 średnich
  • oliwa

    2-3 łyżki
  • creme fraiche

    3-4 łyżki
  • Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Jarmuż płuczemy, wycinamy zdrewniałe łodygi i kroimy jak kapustę na bigos (w paski ok 3-5mm).
Ziemniaki obieramy, kroimy w grubszą kostkę.
Oba warzywa przekładamy do garnka, zalewamy wodą (tak, żeby przykryć), lekko solimy. Gotujemy do miękkości. Odcedzamy.
Dodajemy oliwę z oliwek i creme fraiche, mieszamy rozcieramy tłuczkiem do ziemniaków na puree.

Holendrzy podają z obowiązkową wędzoną kiełbasą - my z racji nietolerancji pokarmowych synka jemy z delikatniejszymi dodatkami
lee-aa
Po holendersku danie nazywa się po prostu boerenkool. Creme fraiche można zastąpić kwaśną śmietaną lub jogurtem. Dla alergików - śmietana ryżowa. Można dorzucić ząbek czosnku lub użyć oliwy aromatyzowanej.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat