Przepis i sposób przygotowania na: Japońskie pierożki
1. Przygotowujemy ciasto na pierogi: do miski wsypujemy mąkę, sól i delikatnie wlewamy wrzątek, cały czas mieszając łyżką, aż uzyskamy jednolite ciasto. Następnie przykrywamy miseczkę z ciastem ściereczką i odstawiamy na 40 minut.
2. Ciasto wykładamy na stolnicę, zagniatamy, a następnie rozwałkujemy i wycinamy z ciasta szklanką koła.
3. Przygotowujemy farsz: kapustę pekińską drobno siekamy, wrzucamy do miski, solimy i odstawiamy na kilka minut. Z kapusty wyciskamy nadmiar wody, dodajemy wieprzowinę, imbir, posiekaną papryczkę i szczypiorek, czosnek i cukier. Wszystko dokładnie łączymy.
4. Na wycięte wcześniej koła nakładamy niewielką ilość farszu i lepimy pierożki. W tym czasie rozgrzewamy olej na patelni, układamy na nim ulepione pierożki. i smażymy z jednej strony 2-3 minuty, aż się zarumienią. Zmniejszamy ogień i powoli do pierożków dolewamy wodę (uwaga, może pryskać) i przykrywamy pokrywką. Przetrzymujemy je tak 2 minuty, po czym zdejmujemy pokrywkę i zwiększamy ogień. Gotujemy je w ten sposób, aż woda z patelni nie wyparuje.