Jajecznica z cukinią, salami i mozzarellą doprawiona tymiankiem i olejem z awokado

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
1 - 2

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • jajko

    5
  • cukinia

    1/2
  • salami

    kilka plasterków
  • mozzarella

    1/2 kulki
  • pomidor

    1/2
  • tymianek

  • masło

    łyżka
  • sól, pieprz

    do smaku
  • cebula

    1/2 cukrowa
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Przygotowanie:
1. Jajka dokładnie myjemy, wbijamy pojedynczo do miseczki. Roztrzepujemy widelcem.
2. Cebulę, cukinię i pomidory kroimy w drobną kosteczkę.
3. Salami kroimy w cienkie paseczki lub kupujemy w małych plasterkach. np. salami pepperoni.
4. Na patelni rozpuszczamy łyżkę masła i dodajemy cebulę. Smażymy aż się lekko zeszkli, dodajemy cukinię.
5. Doprawiamy solą i pieprzem.
6. Następnie dorzucamy salami i parę minut razem wszystko smażymy na średnim ogniu, co jakiś czas mieszając.
7. Dodajemy pomidory, pokrojoną w kostkę mozzarellę oraz listki tymianku.
8. Po 2-3 minutach dodajemy roztrzepane jajka.
9. Długość smażenia jajecznicy dostosowujemy do własnych upodobań.
10. Jajecznicę przekładamy na talerz, po wierzchu polewamy kilkoma kroplami oleju z awokado. Dekorujemy kiełkami lub świeżymi ziołami.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (5)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
staropolanka5 19.11.2015 14:57
ładnie wyglada na talerzu
foczka-ks 19.05.2015 07:31
jajecznica idealna na śniadanie
Róża1 21.07.2013 23:18
rarytas na niedzielne śniadanko:-)
2milutka 21.07.2013 11:26
fajny dodatek cukini:)
Paolcia 21.07.2013 11:09
bardzo smacznie wygląda :)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat