Składniki
kostka
kg
g
gramów
mała łyż.
gniazd
gniazda
dużej łyż.
duża łyż.
ml
mała puszka
łyżeczka
łyżka
szklanka
-
jajko
5 -
cukinia
1/2 -
salami
kilka plasterków -
mozzarella
1/2 kulki -
pomidor
1/2 -
tymianek
-
masło
łyżka -
sól, pieprz
do smaku -
cebula
1/2 cukrowa
Przepis i sposób przygotowania Jajecznica z cukinią, salami i mozzarellą doprawiona tymiankiem i olejem z awokado
1. Jajka dokładnie myjemy, wbijamy pojedynczo do miseczki. Roztrzepujemy widelcem.
2. Cebulę, cukinię i pomidory kroimy w drobną kosteczkę.
3. Salami kroimy w cienkie paseczki lub kupujemy w małych plasterkach. np. salami pepperoni.
4. Na patelni rozpuszczamy łyżkę masła i dodajemy cebulę. Smażymy aż się lekko zeszkli, dodajemy cukinię.
5. Doprawiamy solą i pieprzem.
6. Następnie dorzucamy salami i parę minut razem wszystko smażymy na średnim ogniu, co jakiś czas mieszając.
7. Dodajemy pomidory, pokrojoną w kostkę mozzarellę oraz listki tymianku.
8. Po 2-3 minutach dodajemy roztrzepane jajka.
9. Długość smażenia jajecznicy dostosowujemy do własnych upodobań.
10. Jajecznicę przekładamy na talerz, po wierzchu polewamy kilkoma kroplami oleju z awokado. Dekorujemy kiełkami lub świeżymi ziołami.
Komentarze (5)