Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Jaglanka z borówkami (wegańska, bezglutenowa)

2.0
(7)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

kasza jaglana 1/2 szkl
woda 1 szkl
miód 1 łyżka
jabłko 1
borówki dowolna ilość
mleko sojowe 1/2-1 szkl

Porada

* Do jaglanki można dodać również świeżego banana, wszelkiego rodzaju orzechy lub suszone owoce.

Przepis i sposób przygotowania na: Jaglanka z borówkami (wegańska, bezglutenowa)

Kaszę jaglaną płuczemy kilkakrotnie na sitku. Przesypujemy do garnka i zalewamy 3/4 szklanki wody. Gotujemy na malutkim ogniu aż do miękkości uważając na to żeby kaszy nie przypalić. Gdyby zaszła taka konieczność można dodać trochę wody. Czas gotowania kaszy może się różnić ze względu na firmę, ale oscyluje w granicach 10 minut.
Jabłko obieramy (lub nie) i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Kasze jaglaną mieszamy w miseczce z jabłkiem i łyżką miodu. Na wierzchu układamy kilka borówek. Jaglankę zalewamy np. mlekiem sojowym.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak