Jaglane pulpeciki w pomidorowym sosie z bakłażanem

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

Lista składników

  • kasza jaglana

    1 szkl
  • woda

    2 szkl
  • sól

  • cebula

    1/2 szt
  • ząbki czosnku

    2 szt
  • pomidory suszone Smak

    1/2 słoiczka
  • mielony cynamon Prymat

    1/2 łyżeczki
  • kolendra mielona

    1/2 łyżeczki
  • papryka ostra mielona

  • pieprz czarny mielony

  • sól

  • oliwa

SOS

  • bakłażan

    1 szt
  • cebula

    1 szt
  • przecier pomidorowy

    2 szkl
  • pomidorki koktajlowe

    parę szt
  • ząbki czosnku

    2 szt
  • bazylia otarta Prymat

  • oregano

  • chili pieprz cayenne

  • natka pietruszki

    2-3 łyżki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Jaglane pulpeciki w pomidorowym sosie z bakłażanem foto
Surową kaszę jaglaną wsypać na suchą patelnię i prażyć do momentu, aż zacznie pachnieć. Należy uważać żeby nie przypalić. Kaszę zalać ostrożnie wrzątkiem i dokładnie wypłukać. Przecedzić, przełożyć do garnuszka i zalać 2 szklankami gorącej wody. Posolić i gotować na małym ogniu do miękkości, ok 15 min. Do kaszy dodać drobno posiekane suszone pomidory, skrojoną cebulkę, zgnieciony czosnek i przyprawy.
Krok 2 - Jaglane pulpeciki w pomidorowym sosie z bakłażanem foto
Wszystko razem dokładnie wymieszać i uformować klopsiki. Obsmażyć na patelni z rozgrzaną oliwą i odłożyć.
Krok 3 - Jaglane pulpeciki w pomidorowym sosie z bakłażanem foto
Bakłażana pokroić w kostkę obficie posolić, wymieszać i odstawić na co najmniej 20 min. Kiedy puści sok wypłukać i odsączyć. Wrzucić na rozgrzaną oliwę i usmażyć na patelni.
Cebulę pokroić w kostkę i dodać do bakłażana razem z rozgniecionym czosnkiem.
Krok 4 - Jaglane pulpeciki w pomidorowym sosie z bakłażanem foto
Kiedy cebula zrobi się szklista, wlać przecier pomidorowy i przyprawić sos.
Krok 5 - Jaglane pulpeciki w pomidorowym sosie z bakłażanem foto
Chwilę dusić, a jeśli sos będzie zbyt gęsty podlać wodą albo bulionem. Pod koniec dodać pokrojone pomidorki koktajlowe i świeżą natkę pietruszki.
Krok 6 - Jaglane pulpeciki w pomidorowym sosie z bakłażanem foto
Do tak przygotowanego sosu dodać pulpeciki i chwile poddusić, aż wszystko będzie gorące. Smacznego :)
Mniam
Zamiast przecieru pomidorowego można użyć świeżych pomidorów.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (21)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
kmpt 13.07.2017 20:46
Sosik bardzo dobry, na pewno jeszcze nie raz skorzystam. Zamiast pulpecików z kaszy jaglanej zrobiłem do niego pulpety z kaszy jęczmiennej mazurskiej i wszystkim smakowało. Dziękuję za ciekawy pomysł na danie bezmięsne!
Pani Domu 13.10.2016 14:38
piękne danie
Renataj 30.04.2016 22:24
Interesujące, pomysłowe i apetyczne danie:)
mysza75 30.04.2016 20:11
jakie to dobre z bakłażanem pycha
Wiktoria29 30.04.2016 17:06
wygląda apetycznie
ben-ka 30.04.2016 13:42
Ciekawe danie.
Edith85 30.04.2016 13:29
bardzo smakowite
benka 30.04.2016 13:11
Wygląda smakowicie :)
Bernadeta1 30.04.2016 13:03
nie jadłam ale chętnie bym wypróbowała taki obiadek
IZABELA29 30.04.2016 11:40
Pyszne i zdrowe danie

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat