Przepis i sposób przygotowania na: Jabłka z cukinią w goździkowej marynacie
Jabłka oskrobać, wyciąć gniazda nasienne a potem pokroić w plastry o grubości ok. 3-4 mm. Ułożyć na przemian w słoiku warstwę cukinii, warstwę jabłek, warstwę cukinii…
Przygotować zalewę. Zagotować z cukrem, solą, gorczycą i goździkami niepełne dwie szklanki wody. Do gorącej zalewy wlać ocet i od razu rozlewać do słoików. Dopilnować, żeby w każdym słoiku znalazło się po parę goździków. Słoik mocno zakręcić i zawekować- czas wekowania ok. 20 minut od momentu zagotowania wody w kotle.
Podany przepis jest na około 2 litrowe słoiki- taki mały test. Ponieważ efekt końcowy był bardzo smaczny w przyszłym roku planuję zrobić więcej takich przetworów.