Indyk z zielonym środkiem

Indyk z zielonym środkiem

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek

×

kg

g

kostka

gramów

ml

duża łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • filet z indyka

    800 g
  • liście szpinaku

    300 g
  • oscypek

    100 g
  • czosnek

    2 ząbki
  • jajo całe

    1 szt.
  • masło

    2 łyżki
  • przyprawa do indyka

    1 opakowanie
  • oliwa

    do smaku
  • gałka muszkatołowa mielona

    do smaku
  • pieprz czarny mielony

    do smaku
  • sól

    do smaku
  • oregano świeże

    do smaku
  • papryczka chili

    1 szt
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Indyk z zielonym środkiem foto
Na rozgrzanej patelni umieścić masło, ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę i drobno posiekaną papryczkę chili. Chwilę smażyć.
Krok 2 - Indyk z zielonym środkiem foto
Dodać grubo pokrojone liście szpinaku. Oprószyć gałką muszkatołową, czarnym pieprzem i solą. Smażyć 2 minuty. Przełożyć do szklanej misy i ostudzić.
Krok 3 - Indyk z zielonym środkiem foto
Oscypek zetrzeć na grubych oczkach tarki. Dodać do szpinaku razem z jajem. Wymieszać.
Krok 4 - Indyk z zielonym środkiem foto
Filet z indyka oczyścić, umyć pod bieżącą woda i osuszyć. Przy użyciu końca drewnianej łyżki zrobić w mięsie ‘kieszeń’ (po długości). Napełnić ją przygotowanym nadzieniem szpinakowo - oscypkowym.
Krok 5 - Indyk z zielonym środkiem foto
Na blacie rozłożyć arkusz papieru do pieczenia. Rozsypać po nim przyprawę do indyka.
Krok 6 - Indyk z zielonym środkiem foto
Obtoczyć w niej nadziany kawałek mięsa. Ułożyć na nim gałązki świeżego oregano i skropić oliwą z oliwek.
Krok 7 - Indyk z zielonym środkiem foto
Ciasno owinąć papierem do pieczenia, na którym leżał. Umieścić w naczyniu żaroodpornym.
Krok 8 - Indyk z zielonym środkiem foto
Wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 180°C. Piec 60 minut.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (5)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

miroslawa

01.10.2012 14:22
Pyszne!

Poison1988

01.10.2012 11:41
Uwielbiam szpinak pod każdą postacią :) Super przepis :)

Iwona56

01.10.2012 10:18
super

Gosia40

01.10.2012 07:05
Przepis bardzo mi się podoba

adelajda

01.10.2012 06:58
apetyczne !

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat