Indyk w sosie curry z pomidorami

Indyk w sosie curry z pomidorami

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
1 - 2

Kalkulator jednostek

×

kg

g

kostka

gramów

ml

duża łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

Lista składników

  • pierś z indyka

    około 250 g
  • Pomidory krojone z puszki

  • czosnek

    2 ząbki
  • olej kokosowy

PRZYPRAWY

  • curry

    4 łyżeczki
  • słodka papryka Prymat

    1 łyżeczka
  • papryka ostra Prymat

    0,5 łyżeczki
  • cynamon Prymat

    1 łyżeczka
  • imbir mielony

    1/3 łyżeczki
  • cukier

    2 - 3 łyżeczki (brzozowy / trzcinowy)
  • sól do smaku

DODATKI

  • ryż jaśminowy

  • chili

  • rozmaryn świeży

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Indyk w sosie curry z pomidorami foto
Propozycja na smacznego i wyrazistego indyka w niezwykle aromatycznym sosie curry z pomidorami. Całość dopełnia delikatny smak ryżu jaśminowego oraz intensywna nuta świeżego rozmarynu. Danie jest szybkie i proste w przygotowaniu, ale smakiem doskonale przenosi nas w świat orientu.

PRZYGOTOWANIE:

1. Oczyszczoną ze ścięgien i włókien pierś z indyka kroimy w kostkę, oprószamy ją delikatnie solą i nacieramy około 1,5 łyżeczki curry.
Krok 2 - Indyk w sosie curry z pomidorami foto
Tak przygotowane kawałki indyka podsmażamy na rozgrzanym oleju kokosowym, tylko na tyle aby mięso delikatnie się ścięło.
Krok 3 - Indyk w sosie curry z pomidorami foto
Następnie przygotowujemy sos:

Pomidory krojone przekładamy do naczynia, dodajemy do nich 2 ząbki czosnku oraz przyprawy: 2,5 łyżeczki curry, cukier brzozowy, cynamon, imbir, słodką i ostrą paprykę oraz sól. Zawartość naczynia miksujemy za pomocą blendera na jednolitą i gładką masę, którą zalewamy podsmażone delikatnie kawałki indyka.

Całość zagotowujemy, przykrywamy i dusimy około 5 - 6 minut.

W czasie przygotowywania indyka, gotujemy ryż jaśminowy, który wcześniej przez 0,5 godziny moczony był w zimnej wodzie, aby uzyskać delikatne i długie ziarna.

Indyka w sosie curry z pomidorami podajemy ze świeżym rozmarynem oraz ryżem jaśminowym posypanym płatkami chili.

Życzę smacznego! :)

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (10)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

wyattearp

19.04.2015 17:23
pysznie wygląda

dollce

19.04.2015 10:56
wygląda smakowicie

gosia56

19.04.2015 08:58
pyszne jedzonko;)

w mojej kuchni

19.04.2015 08:48
pyszności do zjedzenia podano..

R'n'G Kitchen

18.04.2015 21:09
Kasiu ,cudownie ,smacznie no i to curry <3 Szkoda ,że tylko jeden z nas lubi ,ale czasami przemycam ;) Pozdrówka :*

IwonaDD

18.04.2015 21:04
pyszne danie

ilka01

18.04.2015 18:28
wygląda super :)

Maridka19

18.04.2015 18:11
W takim wydaniu indyka jeszcze nie jadłam wygląda bardzo smacznie :-)

Wiktoria29

18.04.2015 17:59
chętnie bym zjadła, lubię curry

Konczi

18.04.2015 17:56
Wygląda na pyszne danie ;-)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat