Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

INDYK W CAŁOŚCI Z ŻURAWINĄ I POMARAŃCZAMI

3.0
(12)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

indyk 1 cały
żurawina suszona 100 g
masło 1,5 kostki
pomarańcze 2 szt
jabłko winne 1 szt.
cebula czerwona 1 szt
gałązki rozmarynu 2 gałązki
szałwia 4 listki
tymianek 2 gałązki
sól i pieprz
tymianek
Papryka słodka mielona Prymat
oliwa
seler naciowy
marchewka

Przepis i sposób przygotowania na: INDYK W CAŁOŚCI Z ŻURAWINĄ I POMARAŃCZAMI

Kroki postępowania

1
Przygotować indyka. dobrze wymyć i osuszyć
Krok 1 - INDYK W CAŁOŚCI Z ŻURAWINĄ I POMARAŃCZAMI foto
2
Żurawinę rozdrabniam w malakserze, dodaję do niej masło ( musi mieć temperaturę pokojową) do tego dodaję wszystkie suche przyprawy: sól, pieprz, tymianek, rozmaryn, papryka słodką.
Krok 2 - INDYK W CAŁOŚCI Z ŻURAWINĄ I POMARAŃCZAMI foto
3
Wszystkie składniki mieszam
Krok 3 - INDYK W CAŁOŚCI Z ŻURAWINĄ I POMARAŃCZAMI foto
4
Tak przygotowana papką nacieram indyka wsmarowując go pod skórę. Pozostałą ilością smarujemy indyka z zewnątrz i odstawiam na 2-3 godziny
Krok 4 - INDYK W CAŁOŚCI Z ŻURAWINĄ I POMARAŃCZAMI foto
5
Do wnętrza indyka wrzucić pokrojone pomarańcze, jabłka i świeże zióła
Krok 5 - INDYK W CAŁOŚCI Z ŻURAWINĄ I POMARAŃCZAMI foto
6
Blaszkę podlać oliwą z oliwek i na niej wyłożyć pokrojone warzywa
Krok 6 - INDYK W CAŁOŚCI Z ŻURAWINĄ I POMARAŃCZAMI foto
7
na nich kładziemy indyka i wstawiamy do piekarnika.
Krok 7 - INDYK W CAŁOŚCI Z ŻURAWINĄ I POMARAŃCZAMI foto
8
Pieczemy ok. 4 godzin w temperaturze 180 stopni od czasu do czasu podlewając powstałym sosem. Ja na początku miałam mało sosu więc kładłam po kawałeczku masła, by indyk za bardzo nie wysechł.
Krok 8 - INDYK W CAŁOŚCI Z ŻURAWINĄ I POMARAŃCZAMI foto
9
. Po upieczeniu indyka zmierzyłam temperaturę na piersi , wynosiła 78 stopni i indyk był idealny.
Krok 9 - INDYK W CAŁOŚCI Z ŻURAWINĄ I POMARAŃCZAMI foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

ben-ka 27.04.2016 09:43
Takie mięsko musi być pyszne !
sliwka 09.01.2016 16:36
Smakowity;))
paula8 09.01.2016 15:42
wygląda niesamowicie ;) zapewne smakuje jeszcze lepiej
ilka01 09.01.2016 15:37
super przepis :)
2milutka 09.01.2016 11:25
Pyszny kurak :)
Izabela9 09.01.2016 07:42
Ale pysznie wygląda.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak