Imbirowe smaczki surówki z marchewki

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
1 - 2

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • marchew

    1 sztuka
  • imbir starty

    1 łyżeczka
  • mandarynka

    1 sztuka
  • olej roślinny

    4 łyżki
  • sól do smaku

    1 szczypta
  • Pieprz czarny mielony Prymat

    1 szczypta
  • jabłko kwaśne

    1 kilka szt.
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Obrać , umyć i utrzeć na tarce jarzynowej ( duże oczka) marchew.
Obrać , opłukać i utrzeć na tarce jarzynowej ( duże oczka) jabłko. Obrać kawałek imbiru i utrzeć na drobnych oczkach tarki jarzynowej. Wycisnąć sok z mandarynki. Wymieszać . Dolać sok z mandarynki, olej. Wymieszać. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Marchewka ma to do siebie , że fantastycznie komponuje się z różnymi smakami. Łączy się w surówkach z jabłkami, gruszkami, rzodkwią. W jarzynce z groszkiem. Można ją doprawiać dresingami o różnych smakach.
W tej surówce dodałam do marchewki jabłko i świeży imbir , a nadałam orzeźwiającego smaku dresingiem na bazie oleju i soku z mandarynki.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (3)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
sylwia_sl 28.02.2014 18:38
Ja do marchewki dodaję wiórki kokosowe a teraz czas wypróbować wersję z imbirem :)
Rafał10 28.02.2014 18:00
wyglądają pysznie :)
MarchiochaKucharzy 28.02.2014 17:50
bardzo fajne zestawienie!

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat