Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Imbirowe marchewki na zielonych wstążkach

2.0
(7)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

marchew 1 kg
ząbki czosnku 4
masło 6 dag
sól
makaron grube wstążki 40 dag
pestki słonecznika 3 łyżki
natka pietruszki
olej 1 łyżka
cukier brązowy 2 łyżki
sok pomarańczowy 200 ml

Przepis i sposób przygotowania na: Imbirowe marchewki na zielonych wstążkach

Makaron gotujemy według przepisu na opakowaniu. Odcedzamy. Marchewki obieramy, myjemy i obieraczką do warzyw strugamy długie wstążki. Obieramy czosnek i imbir i drobniutko siekamy. Słonecznik prażymy na suchej patelni. Pietruszkę siekamy. Rozgrzewamy olej i połowę masła i smażymy chwilę czosnek i imbir, dodajemy marchewki i dusimy, aż marchewki będą miękkie. Posypujemy cukrem, ostrożnie mieszamy, zalewamy sokiem pomarańczowym i solimy do smaku. Rumienimy resztę masła. Wykładamy na talerze porcje makaronu, marchewki, polewamy masłem i posypujemy słonecznikiem i dekorujemy natką pietruszki.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Christopher 01.04.2014 19:40
Piękne,pyszne danie.Lubię dodawać imbir do potraw.
gibli 31.03.2014 16:50
świetny pomysł:)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak