Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Imbir kandyzowany

2.0
(1)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Lista składników

imbir 10 dag
sól 2 łyżki

syrop

cukier 1/2 kg
woda 4 łyżki

Porada

Kandyzowany syrop zachowuje swój charakterystyczny lekko piekący smak. Można go wykorzystać do potraw mięsnych i sałatek.

Przepis i sposób przygotowania na: Imbir kandyzowany

Świeże kłącza imbiru obieramy i kroimy w kostkę. Gotujemy 1 litr wody z 2 łyżkami wody, studzimy i zalewamy nią pokrojony imbir. Moczymy przez 2 dni a następnie płuczemy i zalewamy czysta wodą. Moczymy kolejne 2 dni zmieniając codziennie wodę. Po 2 dniach zalewamy imbir czystą woda i gotujemy przez około 30 minut a następnie odcedzamy.
Gotujemy syrop i do gorącego wrzucamy imbir. Przez kolejne 3 dni gotujemy na wolnym ogniu po 15 minut. Studzimy, osączamy na sicie i rozkładamy do wyschnięcia na około pół godziny. Potem osuszamy dodatkowo w piekarniku, a gdy obeschną obtaczamy w grubym cukrze. Przełożyć do wyparzonych suchych słoiczków

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak