Doradca Smaku logoandPrymat logo
Mięsa - najlepsze przepisy SPRAWDŹ

Hummus z czosnkiem

5.0
(8)
Czas
Czas: 30 min
Liczba porcji
Liczba porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

ciecierzyca
3/4 szkalnki
tahini pasta sezamowa
3 łyżki
cytryna
1/2 sztuki
czosnek
3 ząbki
oliwa orzechowa
3 łyżki
Kmin rzymski mielony Prymat
szczypta
Sklep Prymat
Sól himalajska różowa drobnoziarnista jodowana Prymat
do smaku
Sklep Prymat
Pieprz czarny mielony Prymat
do smaku
Sklep Prymat

Porada

am wrażenie, że ciecierzyca nadal jest niedoceniana, a szkoda bo to cenne źródło białka, z powodzeniem może zastąpić mięso w naszej codziennej diecie , oprócz białka to bogactwo witaminy z grupy B oraz błonnika. Do hummusu polecam pieczywo,

Przepis i sposób przygotowania na: Hummus z czosnkiem

Kroki postępowania

1
1. Ciecierzycę wsypać do rondelka zalać zimną wodą i zostawić do namoczenia przez 12 godzin, następnie odcedzić, zalać świeżą wodą, ugotować do miękkości, odsączyć , wywar zachować.
Krok 1 - Hummus z czosnkiem foto
2
Ciecierzycę przełożyć do malaksera , dodać obrane ząbki czosnku, pastę tahini, wlać oliwę , sok z cytryny, doprawić do smaku kminem, solą i pieprzem,
Krok 2 - Hummus z czosnkiem foto
3
zmiksować na gładką masę, gdyby pasta była za gęsta dolać kilka łyżek wywaru z gotowania, wymieszać.
Pastę przełożyć do miseczki skropić delikatnie oliwą.
Smacznego!
Krok 3 - Hummus z czosnkiem foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

AZgotuj 20.04.2017 09:52
bardzo smaczny przepis:)
RenataZ-et 20.04.2017 09:24
super wersja :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak