Hummus z awokado

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
1 - 2

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

Składniki na hummus

  • ciecierzyca

    200 g
  • awokado

    2-3 szt (małe)
  • ząbki czosnku

    3 szt
  • tahini pasta sezamowa

    4 łyżki
  • sok z limonki

    1 szt
  • natka kolendry

    1 garść
  • sól

  • Pieprz czarny mielony Prymat

  • oliwa

    2 łyżki
  • woda zimna

    80-100 ml

Składniki na tahini

  • ziarna sezamu

    50 g
  • olej sezamowy

    2 łyżki

Dodatkowo

  • sezam czarny

    1 łyżka
  • natka kolendry

    do dekoracji
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Przygotowanie tahini:
Sezam prażymy na rozgrzanej suchej patelni. Sezam musi być lśniący, delikatnie złoty ale nie brązowy bo pasta będzie miała gorzki smak. Uprażone ziarna przekładamy do miseczki – nie zostawiamy na patelni i odstawiamy żeby przestygły. Następnie sezam przesypujemy do elektrycznego młynka do mielenia kawy lub miski i miksujemy, co kilka sekund robiąc przerwę. Gdy pasta będzie już mała płynną konsystencję miksujemy ciągiem. Jeśli na początku miksowania mamy problem z rozdrobieniem ziaren można dodać 1-2 łyżki oleju sezamowego.

Przygotowanie hummusu z awokado:
Cieciorkę zalewamy wodą i odstawiamy na całą noc. Następnego dnia odlewamy wodę i ponownie zalewamy ciecierzycę wodą (można dodać ok. 1 łyżki soli) i gotujemy do miękkości ok. 45-60 minut. Ugotowaną cieciorkę przesypuję na sito i jeszcze ciepłą obieramy ze skórki. W misie robota umieszczamy cieciorkę, obrane awokado, dodajemy tahini, kolendrę, przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku, wodę i sok z limonki. Wszystkie składniki dokładnie miksujemy. Pasta musi być gładka i jednolita. Jeśli okażę się zbyt gęsta, można dodać jeszcze odrobinę wody. Całość doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Jeszcze raz miksujemy.

Hummus podajemy z dodatkiem oliwy z oliwek, możemy udekorować świeżą kolendrą i sezamem.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (14)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Patrycja33 18.09.2016 19:23
super przepis, moje smaki :-) ale takiego humusu jeszcze nie jadlam
IKrakowianka 14.06.2016 10:17
rewelacja!!
Krystyna32 14.06.2016 09:15
wygląda pysznie
sezamek 13.06.2016 23:10
Wygląda bosko
Monika-twin 13.06.2016 22:34
Rewelacja pomysł.
Barbara13 13.06.2016 22:09
pysznie się zapowiada a prezentuje wyśmienicie
Wiktoria29 13.06.2016 21:41
Na pewno smaczny
Kolorowa 13.06.2016 18:56
Super humus !
2milutka 13.06.2016 18:23
ooo super przepis :)
cukiereczek 13.06.2016 17:09
rewelacyjny przepis

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat