Przepis i sposób przygotowania na: Hummus z awokado
Sezam prażymy na rozgrzanej suchej patelni. Sezam musi być lśniący, delikatnie złoty ale nie brązowy bo pasta będzie miała gorzki smak. Uprażone ziarna przekładamy do miseczki – nie zostawiamy na patelni i odstawiamy żeby przestygły. Następnie sezam przesypujemy do elektrycznego młynka do mielenia kawy lub miski i miksujemy, co kilka sekund robiąc przerwę. Gdy pasta będzie już mała płynną konsystencję miksujemy ciągiem. Jeśli na początku miksowania mamy problem z rozdrobieniem ziaren można dodać 1-2 łyżki oleju sezamowego.
Przygotowanie hummusu z awokado:
Cieciorkę zalewamy wodą i odstawiamy na całą noc. Następnego dnia odlewamy wodę i ponownie zalewamy ciecierzycę wodą (można dodać ok. 1 łyżki soli) i gotujemy do miękkości ok. 45-60 minut. Ugotowaną cieciorkę przesypuję na sito i jeszcze ciepłą obieramy ze skórki. W misie robota umieszczamy cieciorkę, obrane awokado, dodajemy tahini, kolendrę, przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku, wodę i sok z limonki. Wszystkie składniki dokładnie miksujemy. Pasta musi być gładka i jednolita. Jeśli okażę się zbyt gęsta, można dodać jeszcze odrobinę wody. Całość doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Jeszcze raz miksujemy.
Hummus podajemy z dodatkiem oliwy z oliwek, możemy udekorować świeżą kolendrą i sezamem.