Składniki
kg
kostka
g
gramów
gniazd
mała łyż.
duża łyż.
ml
dużej łyż.
łyżeczka
łyżka
szklanka
Składniki na hummus
-
ciecierzyca
200 g -
awokado
2-3 szt (małe) -
ząbki czosnku
3 szt -
tahini pasta sezamowa
4 łyżki -
sok z limonki
1 szt -
natka kolendry
1 garść -
sól
-
Pieprz czarny mielony Prymat
-
oliwa
2 łyżki -
woda zimna
80-100 ml
Składniki na tahini
-
ziarna sezamu
50 g -
olej sezamowy
2 łyżki
Dodatkowo
-
sezam czarny
1 łyżka -
natka kolendry
do dekoracji
Sposób przygotowania
Sezam prażymy na rozgrzanej suchej patelni. Sezam musi być lśniący, delikatnie złoty ale nie brązowy bo pasta będzie miała gorzki smak. Uprażone ziarna przekładamy do miseczki – nie zostawiamy na patelni i odstawiamy żeby przestygły. Następnie sezam przesypujemy do elektrycznego młynka do mielenia kawy lub miski i miksujemy, co kilka sekund robiąc przerwę. Gdy pasta będzie już mała płynną konsystencję miksujemy ciągiem. Jeśli na początku miksowania mamy problem z rozdrobieniem ziaren można dodać 1-2 łyżki oleju sezamowego.
Przygotowanie hummusu z awokado:
Cieciorkę zalewamy wodą i odstawiamy na całą noc. Następnego dnia odlewamy wodę i ponownie zalewamy ciecierzycę wodą (można dodać ok. 1 łyżki soli) i gotujemy do miękkości ok. 45-60 minut. Ugotowaną cieciorkę przesypuję na sito i jeszcze ciepłą obieramy ze skórki. W misie robota umieszczamy cieciorkę, obrane awokado, dodajemy tahini, kolendrę, przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku, wodę i sok z limonki. Wszystkie składniki dokładnie miksujemy. Pasta musi być gładka i jednolita. Jeśli okażę się zbyt gęsta, można dodać jeszcze odrobinę wody. Całość doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Jeszcze raz miksujemy.
Hummus podajemy z dodatkiem oliwy z oliwek, możemy udekorować świeżą kolendrą i sezamem.
Komentarze (14)
Nie masz konta? Zarejestruj się
Załaduj więcej komentarzy (4)