Hummus z burakiem

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
5+

Pomysł na hummus z dodatkiem pieczonego buraka i chrzanu. Pełny smaku i aromatu, świetnie komponuje się z żytnim pieczywem. 

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • ciecierzyca

    200 gramów
  • tahini pasta sezamowa

    1 łyżka
  • buraki czerwone (pieczone)

    100 gramów
  • chrzan tarty Smak

    2-3 łyżki
  • Kmin rzymski mielony Prymat

    0.5 łyżeczki
  • oliwa

    1-2 łyżki
  • sok z cytryny

    1-2 łyżki
  • sól

    do smaku
  • kiełki czerwonej kapusty

    1 garść
  • chleb żytni

    5-8 kromek
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

1. Ciecierzycę z puszki odsączamy z zalewy (w przypadku surowej, trzeba ją najpierw namoczyć, a następnie ugotować).

2. Buraka obieramy i kroimy na mniejsze kawałki.

2. Wszystkie składniki umieszczamy w blenderze. Miksujemy na gładką pastę.

3. W razie konieczności doprawiamy do smaku cytryną i solą. 

4. Hummus rozkładamy na pieczywie i posypujemy kiełkami. 

SMAK_PL
Aby uzyskać rzadszy hummus, wystarczy w trakcie miksowania dolać odpowiednią ilość zimnej wody.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat