Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Hummus z pasty tahini

5.0
(26)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.
Hummus dostarcza nam mnóstwo energii, witamin, jednonienasyconych kwasów tłuszczowych, poprawia samopoczucie oraz łagodzi stres. Dzięki dużej zawartości błonnika sprawia, że długo jesteśmy syci. Jest doskonałym dodatkiem do pieczywa, mięs, wędlin lub pieczonych warzyw.

Składniki:

SKŁADNIKI

ciecierzyca konserwowa, bez zalewy 400 gramów
tahini pasta sezamowa 150 gramów
sok z cytryny 4 łyżki
czosnek 2 ząbki
Kmin rzymski mielony Prymat 1,5 łyżeczki
woda 150 mililitrów
sól 4 szczypty
pieprz 3 szczypty

DODATKI

miód pół łyżeczki
oliwa 2 łyżki

Porada

PRZECHOWYWANIE: Gotowy hummus przekładamy do słoiczków, wierzch zalewamy oliwą z oliwek i przechowujemy w lodówce (do około 7 dni).

Przepis i sposób przygotowania na: Hummus z pasty tahini

  • hummus
  • przepis z pastą z tahini
  • pomysł na przekąskę

KROK 1. Ciecierzycę odsączamy z zalewy i przekładamy do blendera. Następnie dodajemy pastę tahini*, kumin, sok z cytryny, czosnek oraz miód (opcjonalnie). Wszystkie składniki miksujemy na jednolitą i gładką masę.

KROK 2. Powstałą pastę rozrzedzamy za pomocą wody, delikatnie dolewając ją podczas miksowania*. Całość doprawiamy do smaku solą i świeżo zmielonym pieprzem. Gotowy hummus podajemy skropiony oliwą z oliwek**.

* Polecam pastę tahini z niełuskanych ziaren sezamu

* Jeśli hummus jest zbyt gęsty, dodajmy więcej wody.

** Oliwy z oliwek nie dodajemy do masy podczas przygotowywania hummusu. Według tradycyjnej receptury rozrzedzamy go jedynie za pomocą wody. Oliwa z oliwek służy wyłącznie jako dodatek do już gotowego hummusu, który poprawia jego walory smakowe.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak