Hummus z pasty tahini

Hummus z pasty tahini

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
5+

Hummus dostarcza nam mnóstwo energii, witamin, jednonienasyconych kwasów tłuszczowych, poprawia samopoczucie oraz łagodzi stres. Dzięki dużej zawartości błonnika sprawia, że długo jesteśmy syci. Jest doskonałym dodatkiem do pieczywa, mięs, wędlin lub pieczonych warzyw.
  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

gniazd

gniazda

dużej łyż.

duża łyż.

ml

mała puszka

łyżeczka

łyżka

szklanka

SKŁADNIKI

  • ciecierzyca konserwowa, bez zalewy

    400 gramów
  • tahini pasta sezamowa

    150 gramów
  • sok z cytryny

    4 łyżki
  • czosnek

    2 ząbki
  • Kmin rzymski mielony Prymat

    1,5 łyżeczki
  • woda

    150 mililitrów
  • sól

    4 szczypty
  • pieprz

    3 szczypty

DODATKI

  • miód

    pół łyżeczki
  • oliwa

    2 łyżki
Wyślij składniki na:

Przepis i sposób przygotowania Hummus z pasty tahini

  • hummus
  • przepis z pastą z tahini
  • pomysł na przekąskę

KROK 1. Ciecierzycę odsączamy z zalewy i przekładamy do blendera. Następnie dodajemy pastę tahini*, kumin, sok z cytryny, czosnek oraz miód (opcjonalnie). Wszystkie składniki miksujemy na jednolitą i gładką masę.

KROK 2. Powstałą pastę rozrzedzamy za pomocą wody, delikatnie dolewając ją podczas miksowania*. Całość doprawiamy do smaku solą i świeżo zmielonym pieprzem. Gotowy hummus podajemy skropiony oliwą z oliwek**.

* Polecam pastę tahini z niełuskanych ziaren sezamu

* Jeśli hummus jest zbyt gęsty, dodajmy więcej wody.

** Oliwy z oliwek nie dodajemy do masy podczas przygotowywania hummusu. Według tradycyjnej receptury rozrzedzamy go jedynie za pomocą wody. Oliwa z oliwek służy wyłącznie jako dodatek do już gotowego hummusu, który poprawia jego walory smakowe.

Futka
PRZECHOWYWANIE: Gotowy hummus przekładamy do słoiczków, wierzch zalewamy oliwą z oliwek i przechowujemy w lodówce (do około 7 dni).

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat