odc. 30 Doradca Smaku

Doradca Smaku XI: Hummus z pikantną wołowiną, odc. 30

Czas przygotowania:
45 min

Ilość porcji:
3 - 4

Pyszny przepis z kuchni arabskiej: kremowy, dobrze doprawiony hummus i krótko smażona polędwica wołowa z suszonymi pomidorami i świeżą kolendrą. 

Robert Sowa
Prowadzący
Robert Sowa
  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • czosnek

    4 ząbki
  • ciecierzyca ugotowana

    400 gramów
  • woda

    1/2 szklanki
  • oliwa

    6 łyżek
  • tahini pasta sezamowa

    4-5 łyżek
  • polędwica wołowa

    1/2 kilograma
  • czerwona cebula

    1 sztuka
  • sól morska

    do smaku
  • sałata rzymska

    kilka liści
  • pita

    1 sztuka
  • cytryna

    1 sztuka
  • pomidory suszone

    4 sztuki
  • olej z suszonych pomidorów

    2 łyżki
  • natka kolendry

    1 pęczek
  • przyprawa do hummusu

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Siekamy 2 ząbki czosnku, aby puścił więcej soku, posypujemy go solą morską, następnie rozcieramy nożem. Wrzucamy do miski. Dodajemy ciecierzycę oraz bulion z gotowania. Wlewamy oliwę z oliwek (3 łyżki) – jeśli będzie taka potrzeba, na późniejszym etapie możemy dolać jej więcej. Dodajemy pastę sezamową tahini. Wsypujemy przyprawę do hummusu (do smaku) i miksujemy do uzyskania jednolitej masy.

Wołowinę kroimy w paseczki. Siekamy czosnek, cebulę kroimy w piórka i wrzucamy na rozgrzaną patelnię z oliwą (3 łyżki). Podsmażamy przez około minutę, następnie powoli, małymi partiami, dodajemy polędwicę. Aby mięso nie stwardniało, smażymy je krótko. Mieszamy. Doprawiamy solą i chili pieprzem cayenne.

Podanie:

Sałatę układamy na talerz (możemy użyć również cykorii, chodzi o to, aby łatwo było nabrać hummus). Wykładamy cały hummus na środek naczynia. Na niego układamy mięso. Chlebek kroimy na małe, trójkątne kawałeczki. Cytrynę kroimy na ćwiartki. Oba dodatki rozkładamy wokół hummusu. Suszone pomidory siekamy i układamy na mięsie. Dodatkowo oblewamy je dwoma łyżkami oleju, w którym marynowane były pomidory. Dekorujemy posiekaną kolendrą.

Doradca Smaku
Aby czosnek puścił więcej soku, posypujemy go solą morską, następnie prasujemy nożem.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat