Przepis i sposób przygotowania na: Doradca Smaku XI: Hummus z pikantną wołowiną, odc. 30
Siekamy 2 ząbki czosnku, aby puścił więcej soku, posypujemy go solą morską, następnie rozcieramy nożem. Wrzucamy do miski. Dodajemy ciecierzycę oraz bulion z gotowania. Wlewamy oliwę z oliwek (3 łyżki) – jeśli będzie taka potrzeba, na późniejszym etapie możemy dolać jej więcej. Dodajemy pastę sezamową tahini. Wsypujemy przyprawę do hummusu (do smaku) i miksujemy do uzyskania jednolitej masy.
Wołowinę kroimy w paseczki. Siekamy czosnek, cebulę kroimy w piórka i wrzucamy na rozgrzaną patelnię z oliwą (3 łyżki). Podsmażamy przez około minutę, następnie powoli, małymi partiami, dodajemy polędwicę. Aby mięso nie stwardniało, smażymy je krótko. Mieszamy. Doprawiamy solą i chili pieprzem cayenne.
Podanie:
Sałatę układamy na talerz (możemy użyć również cykorii, chodzi o to, aby łatwo było nabrać hummus). Wykładamy cały hummus na środek naczynia. Na niego układamy mięso. Chlebek kroimy na małe, trójkątne kawałeczki. Cytrynę kroimy na ćwiartki. Oba dodatki rozkładamy wokół hummusu. Suszone pomidory siekamy i układamy na mięsie. Dodatkowo oblewamy je dwoma łyżkami oleju, w którym marynowane były pomidory. Dekorujemy posiekaną kolendrą.