Składniki
kostka
kg
g
gramów
mała łyż.
gniazd
gniazda
dużej łyż.
duża łyż.
ml
mała puszka
łyżeczka
łyżka
szklanka
-
ciecierzyca
200 gramów -
tahini pasta sezamowa
1 łyżka -
pomidory suszone z czosnkiem Smak
5-8 sztuk -
oliwa
1 łyżka -
Kmin rzymski mielony Prymat
0.5 łyżeczki -
sok z cytryny
1-2 łyżki -
sól
do smaku
Przepis i sposób przygotowania Domowy hummus z suszonymi pomidorami
1. Ciecierzycę z puszki odsączamy z zalewy (w przypadku surowej, trzeba ją najpierw namoczyć, a następnie ugotować).
2. Wszystkie składniki umieszczamy w blenderze. Miksujemy na gładką pastę.
3. W razie konieczności doprawiamy do smaku cytryną i solą.
Gdyby konsystencja była zbyt gęsta, to do hummusu można dodać zalewę z ciecierzycy lub wodę![]()
Komentarze (0)