Domowy hummus z suszonymi pomidorami

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
5+

Klasyka kuchni bliskowschodniej - przepis na wyśmienity hummus z dodatkiem suszonych pomidorów. Jest wyrazisty w smaku i aromatyczny, świetnie pasuje do pieczywa i warzyw pokrojonych w słupki. 

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • ciecierzyca

    200 gramów
  • tahini pasta sezamowa

    1 łyżka
  • pomidory suszone z czosnkiem Smak

    5-8 sztuk
  • oliwa

    1 łyżka
  • Kmin rzymski mielony Prymat

    0.5 łyżeczki
  • sok z cytryny

    1-2 łyżki
  • sól

    do smaku
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

1. Ciecierzycę z puszki odsączamy z zalewy (w przypadku surowej, trzeba ją najpierw namoczyć, a następnie ugotować).

2. Wszystkie składniki umieszczamy w blenderze. Miksujemy na gładką pastę.

3. W razie konieczności doprawiamy do smaku cytryną i solą.

SMAK_PL
Gdyby konsystencja była zbyt gęsta, to do hummusu można dodać zalewę z ciecierzycy lub wodę

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat