Hummus tradycyjny

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

Lista składników

  • ciecierzyca

    300 g
  • tahini pasta sezamowa

    150 g
  • sok z cytryny

    4 łyżki
  • czosnek

    2 - 3 ząbki
  • kumin

    1 łyżeczka (zmielony)
  • woda

  • sól do smaku

DODATKI

  • Soda oczyszczona Prymat

    1,5 łyżeczki (do namaczania i gotowania)
  • oliwa

  • natka pietruszki

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Hummus tradycyjny foto
Hummus to samo zdrowie, pełne błonnika, białka, żelaza oraz jednonienasyconych kwasów tłuszczowych. Skąd pochodzi? Hummus pochodzi z Libanu i jest jedną z najpopularniejszych potraw kuchni arabskiej. Legenda głosi, że wymyślił ją sułtan Egiptu - Saladyn z dynastii Ajjubidzi w czasach wypraw krzyżowych. A z czego powstaje? Jest to pasta powstała z ciecierzycy pospolitej oraz pasty sezamowej (tahini) z dodatkiem czosnku, soku z cytryny i kuminu (kminu rzymskiego). Jest niezwykle pożywny, zdrowy, ale i bardzo smaczny, czego dowodem jest tocząca się wokół niego kulinarna wojna między Izraelem, który go eksportuje oraz Libanem, roszczącym sobie prawa do jego nazwy.

PRZYGOTOWANIE:

Ciecierzycę dokładnie płuczemy i zalewamy 3 częściami wody z dodatkiem 1 łyżeczki sody oczyszczonej. Moczymy ją przez minimum 12 godzin, a następnie odcedzamy, zalewamy świeżą wodą, dodajemy 0,5 łyżeczki sody i gotujemy przez około 40 minut do miękkości ziaren.

* Ciecierzycę gotujemy bez dodatku soli, za to z dodatkiem sody oczyszczonej, która sprawi, że ziarna będą aksamitne, miękkie i delikatne w smaku. Powstającą podczas gotowania piankę, ściągamy za pomocą sitka.
Krok 2 - Hummus tradycyjny foto
Ugotowaną ciecierzycę odcedzamy, studzimy, a nastepnie przekładamy do naczynia, dodajemy sok z cytryny oraz przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku i miksujemy na jednolitą oraz gładką masę. Do masy dodajemy pastę sezamową (tahini) oraz rozdrobnione w moździerzu ziarenka kuminu i ponownie miksujemy, łącząc wszystkie składniki. Całość doprawiamy do smaku solą.
Krok 3 - Hummus tradycyjny foto
Powstałą gęstą masę rozrzedzamy za pomocą wody, delikatnie dolewając ją podczas miksowania. Ilość dodanej wody zależy od naszych upodobań dotyczących konsystencji hummusu. Ja lubię konsystencję pasty, którą można łatwo posmarować pieczywo (na podaną ilość składników użyłam około 150 ml wody).

Gotowy hummus przekładamy do słoiczków, wierzch zalewamy oliwą z oliwek i przechowujemy w lodówce do 1 tygodnia.

* Oliwy z oliwek nie dodajemy do masy podczas przygotowywania hummusu. Według tradycyjnej receptury rozrzedzamy go jedynie za pomocą wody. Oliwa z oliwek służy wyłącznie jako dodatek do już gotowego hummusu, świetnie poprawi jego smak wraz z dodatkiem świeżej zieleniny np. natki pietruszki.

* Dodatek kuminu (kminu rzymskiego) sprawi, że nasz hummus nabierze typowo arabskiego smaku i aromatu.

* Pastę Tahini możemy przygotować samodzielnie lub użyć gotowej, dobrej jakości pasty dostępnej w sklepach.

Życzę smacznego! :)

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (8)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
jagoda5913 04.02.2016 12:09
muszę wypróbować
dollce 04.02.2016 10:34
wygląda super
Maridka19 04.02.2016 06:16
Ja też lubię :) A Twój humus wygląda znakomicie :)
Barbara13 03.02.2016 21:19
egzotyczny smakołyk
Adamorek 03.02.2016 19:24
egzotyczne smakołyki
halina17 03.02.2016 19:20
Dobry przepis.
foczka-ks 03.02.2016 18:57
bardzo lubię tę paste
Renata9 03.02.2016 18:06
Bardzo smaczna przystawka :-)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat