Przepis i sposób przygotowania na: Doradca Smaku XV: Krewetki w sosie śmietanowym, odc. 37
Krewetki w sosie śmietanowym to bardzo prosta w przygotowaniu przekąska, która może stanowić formę obiadu czy też przekąskę na kolację dla dwojga. Krewetki to te najbardziej popularne owoce morza, z których obróbką większość z nas z pewnością sobie poradzi. Krewetki podsmaża się na bazie cebuli i czosnku, dzięki czemu zyskują one ciekawego smaku - lekko ostrego ale i słodkiego. Dodatkowo wzbogacone o dodatek wina i śmietanki, nabierają wykwintnego charakteru i sprawdzą się jako przystawka na kolację dla dwojga.
Sposób przygotowania:
1. Krewetki oczyszczamy, usuwamy czarne jelito, płuczemy w wodzie i osuszamy na ręczniku papierowym.
2. Czosnek kroimy w plastry, cebulę w małą kostkę.
3. Na patelni rozgrzewamy olej i wrzucamy czosnek oraz cebulę. Smażymy chwilę, mieszając, aż się zeszklą, a następnie przesuwamy składniki na jedną połowę patelni, a na drugiej układamy krewetki, które smażymy krótko, a gdy się zrumienią, obracamy na drugą stronę.
4. Zrumienione z obu stron krewetki mieszamy z cebulą i czosnkiem, a następnie dodajemy suszone pomidory z czosnkiem i bazylią. Mieszamy całość i dolewamy wino.
5. Mieszamy sos, smażymy minutę i dodajemy śmietankę. Solimy do smaku, dokładnie mieszamy całość, a następnie dolewamy ocet balsamiczny i łączymy wszystkie składniki. Gdy sos się zagotuje, zdejmujemy patelnię z palnika.
Grzanki:
1. Kromki bagietkę.
2. W misce łączymy roztarte widelcem masło, posiekany i roztarty czosnek oraz drobno posiekaną natkę pietruszki. Doprawiamy solą morską, papryką ostrą i dokładnie łączymy wszystkie składniki.
3. Tak przygotowanym masłem obficie smarujemy grzanki. Pieczemy je w temperaturze 180 stopni Celsjusza przez 10-15 minut.
Sałata:
1. W misce łączymy oliwę, sos sałatkowy i wodę. Dokładnie mieszamy. Do sosu wkładamy mix sałat i mieszamy, aby sałaty połączyły się w sosem.
Sposób podania:
Mix sałat w bazyliowym sosie wykładamy na talerz. Na środku układamy krewetki w sosie. Danie podajemy z pikantnymi, chrupiącymi grzankami.