Doradca Smaku XV: Krewetki w sosie śmietanowym, odc. 37

odc. 37 Doradca Smaku

Doradca Smaku XV: Krewetki w sosie śmietanowym, odc. 37

Czas przygotowania:
45 min

Ilość porcji:
1 - 2

Przystawka albo danie na lunch, czyli krewetki w sosie śmietanowym, na sałacie z chrupiącymi grzaneczkami z masłem i ziołami. 

Robert Sowa
Prowadzący
Robert Sowa
  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

Krewetki:

  • krewetki Black Tiger

    12 sztuk
  • czosnek

    1 ząbek
  • cebula biała

    1 sztuka
  • olej rzepakowy

    2 łyżki
  • Suszone pomidory z czosnkiem i bazylią Prymat

    2 łyżeczki
  • białe wino wytrawne

    1/2 szklanki
  • śmietanka 36%

    1 szklanka
  • ocet balsamiczny

    3 łyżeczki

Grzanki:

  • bagietka

    1 sztuka
  • masło

    2 łyżki
  • czosnek

    1 ząbek
  • natka pietruszki

    1/3 pęczka
  • Papryka ostra mielona Prymat

    1 szczypta

Bukiet sałat:

  • oliwa

    3 łyżki
  • Sos sałatkowy bazyliowy z błonnikiem i chia

    1 opakowanie
  • woda

    3 łyżki
  • mix sałat

    200 gramów

Do smaku:

  • sól morska Prymat w młynku

    do smaku
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Sposób przygotowania:

1. Krewetki oczyszczamy, usuwamy czarne jelito, płuczemy w wodzie i osuszamy na ręczniku papierowym.

2. Czosnek kroimy w plastry, cebulę w małą kostkę.

3. Na patelni rozgrzewamy olej i wrzucamy czosnek oraz cebulę. Smażymy chwilę, mieszając, aż się zeszklą, a następnie przesuwamy składniki na jedną połowę patelni, a na drugiej układamy krewetki, które smażymy krótko, a gdy się zrumienią, obracamy na drugą stronę.

4. Zrumienione z obu stron krewetki mieszamy z cebulą i czosnkiem, a następnie dodajemy suszone pomidory z czosnkiem i bazylią. Mieszamy całość i dolewamy wino.

5. Mieszamy sos, smażymy minutę i dodajemy śmietankę. Solimy do smaku, dokładnie mieszamy całość, a następnie dolewamy ocet balsamiczny i łączymy wszystkie składniki. Gdy sos się zagotuje, zdejmujemy patelnię z palnika. 

Grzanki:

1. Kromki bagietkę.

2. W misce łączymy roztarte widelcem masło, posiekany i roztarty czosnek oraz drobno posiekaną natkę pietruszki. Doprawiamy solą morską, papryką ostrą i dokładnie łączymy wszystkie składniki.

3. Tak przygotowanym masłem obficie smarujemy grzanki. Pieczemy je w temperaturze 180 stopni Celsjusza przez 10-15 minut.

Sałata:

1. W misce łączymy oliwę, sos sałatkowy i wodę. Dokładnie mieszamy. Do sosu wkładamy mix sałat i mieszamy, aby sałaty połączyły się w sosem.

Sposób podania:

Mix sałat w bazyliowym sosie wykładamy na talerz. Na środku układamy krewetki w sosie. Danie podajemy z pikantnymi, chrupiącymi grzankami.

 

Doradca Smaku
Grzanki możemy również przygotować na patelni grillowej z odrobiną oleju.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat