Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Hiszpańskie risotto z szafranem

2.0
(1)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

ryż do risotto 500 g
kostka rosołowa 1 szt.
cebula 1 szt.
masło lub margaryna 1 lyzka
oliwa 1 łyżka
ser żółty 150 g
Szafran nitki Prymat 0,5 łyżeczka
wino białe wytrawne 150 ml
Pieprz czarny mielony Prymat 1 szczypta
woda 1,5 l

Przepis i sposób przygotowania na: Hiszpańskie risotto z szafranem

Na oliwie podsmażyć pokrojoną w kostkę cebulę. Rozpuścić kostklę rosołową w wodzie. Wsypać suchy ryż na patelnię i mieszając smażyć aż zrobi się przezroczysty. Następnie wlać bulion, wymieszaj i mieszać aż do wyparowania płynu. Dodać podgrzane wcześniej wino zaczekać aż odparuje połowa płynu. Dodać roztarte nitki szafranu. Gotować risotto przez 20 minut aż będzie kleiste i gęste, a ryż wystarczająco miękki.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak